Aktualności

Wyjątkowe ser z Wólki Krowickiej

  • 19-02-2019
Danuta i Leszek Jakimowicze
Danuta i Leszek Jakimowicze
Sery podpuszczkowe
Sery podpuszczkowe
Sery białe panierowane
Sery białe panierowane

Firma LEDA SER otrzymała wyróżnienie w projekcie „Smaczne bo podkarpackie” za własną linię serów ziołowych (z kozieradką, kminkiem i czarnuszką).

 

Leszek i Danuta Jakimowicz w Wólce Krowickiej w gminie Lubaczów produkcją serów zaczęli zajmować się już 9 lat temu, początkowo na potrzeby własne i rodziny. W 2013 r. założyli rodzinną firmę LEDA SER, a wcześniejsze doświadczenie szybko przyniosło dobre rezultaty. Obecnie skupiają się na produkcji serów podpuszczkowych, m.in. wędzonych, dojrzewających, białych z czarnuszką, czosnkiem i papryką, ziołowych oraz ziołowych panierowanych w papryce z burrito, w czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym. W ich ofercie znajdziemy także makaron serowy, warkocze serowe, ricottę, bryndzę wólczańską, ser w panierce i ser sałatkowy.

Sery wytwarzają z mleka od własnych krów (część z nich to krowy rasy rodzimej czerwona polska) oraz mleka pozyskiwanego od sprawdzonych dostawców w ramach tzw. działalności MOL (marginalnej, lokalnej i ograniczonej). W powiecie lubaczowskim nie ma dużych zakładów przemysłowych, okoliczne pola i łąki, jak i pozyskane z nich pasze, idealnie nadają się do karmienia krów mlecznych.

Ich sery domowe, masło oraz jogurty można znaleźć na ryneczkach w Jarosławiu, Rzeszowie czy Przemyślu, także w kilku wybranych sklepach na terenie Lubaczowa, Tomaszowa Lubelskiego, Narola i Biłgoraja. Wyroby z charakterystyczną etykietą można kupić w czasie licznych jarmarków oraz na imprezach plenerowych na terenie województwa podkarpackiego, w których biorą udział prezentując własne stoisko firmowe.

Ręcznie wytwarzane sery podpuszczkowe charakteryzują się wyjątkowym smakiem i bogactwem przypraw, które nadają im specyficzny kolorystycznie wygląd. Sery białe panierowane są w papryce (czerwień), suszonym czosnku niedźwiedzim (zieleń) oraz pieprzu cytrynowym (żółty). Sery o tradycyjnych smakach z dodatkiem m.in. kminku, bazylii, oregano, kozieradki, czosnku, są wyrabiane dawną metodą, a jedynym ich konserwantem jest sól do smaku, dodawana tylko do niektórych serów.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION