KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 16 Lutego 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Aktualności

Entuzjasta orkisza

  • 07-02-2019
Leś Adam Bała
Leś Adam Bała

W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, właściciel Piekarni „Baszpol” w wsi Grzegorzówka koło Dylągówki (gm. Hyżne), jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.


W piekarni wytwarza się pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb orkiszowy na zakwasie, chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Leś Adam Bała piecze w niej ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane, ekologiczne ciastka orkiszowe kruche tzw. „klawisze” oraz ekologiczne płatki orkiszowe.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION