KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 15 Grudnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Aktualności

W BOSKO idzie nowe

  • 28-11-2018

Wszystkim  zapewne to danie na zdjęciu skojarzy się  z pizzą. Ale bynajmniej, w kuchni Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotowywane są od dzisiaj… podpłomyki. Podawane będą w kilku opcjach, również w wersji wegetariańskiej.

 

Sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Podstawowym składnikiem podpłomyków jest mąka, głównie pszenna, która ze względu na większą elastyczność przygotowanego z niej ciasta umożliwia formowanie dużych placków. Do mieszanki, z której przygotowuje się podpłomyki, dodaje się również sól, wodę oraz w zależności od preferencji zioła lub przyprawy. Czasami do wody dolewa się mleko lub zakwas. Składniki miesza się razem robiąc z nich ciasto, które potem ugniata się formując placki.
Historyczną metodą był wypiek na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, później na blasze umieszczonej nad ogniem. Podpłomyki przygotowywali Słowianie, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw, tak jak obecnie używa się chleba.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION