Aktualności

Podkarpacki „Boski drań”

  • 03-11-2018
„Boski drań” - piwo pszeniczne z dodatkiem soku z derenia wytworzone przez Browar Rzemieślniczy Lasowiak miało swoją premierę w Restauracji BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1) – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, a które powstało we współpracy z Gospodarstwem Ryś Podkarpacki, członkiem Klastra Podkarpackie Smaki.


Browar Rzemieślniczy Lasowiak we wsi Jata (gm. Jeżowe) to nieduży, podkarpacki browar mocno zakorzenionym w lokalnej tradycji i kulturze. Warzenie piwa to pasja właścicieli: Kamil Cuber i Rafała Radziejowskiego, która trwa już od lat. Zaczynali warząc w piwnicy na bardzo amatorskich, robionych przez siebie urządzeniach. Pomysł na założenie własnego browaru pojawił się początkiem 2017 r., a uruchomiony został on zaledwie kilka miesięcy temu.

Nazwa browaru nawiązuje to grupy etnicznej Lasowiacy, zamieszkującej głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski. Zarówno ich grafiki (wykonywane metodą linorytu), jak i nazwy piw są nawiązaniem do kultury i gwary lasowiackiej, a wykonuje je niezwykła osoba, artystka mocno związana z ludowością i folklorem.

Mówią o sobie: - Naszą przygodę ze stylami rozpoczynamy klasykami takimi jak pils, piwo pszeniczne czy IPA, ale zadbaliśmy też o to, aby w naszym portfolio były piwa nietuzinkowe, które, mamy nadzieję będą zaskakiwać.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION