Rada Klastra Podkarpackie Smaki przyjęła trzy nowe firmy w poczet członków klastra. Aktualnie klaster liczy 64 podmioty, a nowe firmy to Stara Wędzarnia z Frysztaka, Radosna Tworczosc z Boguchwały i Gospodarstwo-Winnica Widokowa z Komborni.
- Od kilku lat pracując w Stowarzyszeniu „Pro Carpathia” jestem odpowiedzialna za m.in. rozwój Klaster Podkarpackie Smaki, zrzeszający głównie producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej. I dlatego serdecznie witam nowych członków w szeregach naszego Klastra Podkarpackie Smaki – mówi koordynator Ewelina Nycz.
Stara Wędzarnia Marcin Januszczak
Zakład w Gliniku Dolnym zajmuje miejsce przedwojennej rzeźni, zaopatrującej okolicznych masarzy. W dawnej ubojni produkowano zarówno mięsa dla zakładów chrześcijańskich, jak i koszerne dla rzemieślników żydowskich. Frysztak znany był z kunsztu masarzy parających się wędliniarstwem. W okresie PRL przedwojenni rzemieślnicy zatrudnieni zostali w Spółdzielni, która spisała i wydała w 1956 r. receptury. Zakład Stara Wędzarnia korzysta z nich do dzisiaj.
Piekarnia Victorius Witold Deręgowski
Pieczenie i gotowanie to ich pasja, na bazie sezonowych produktów. W ich sklepie przy ul. Kopernika 6A w Boguchwale można znaleźć domowe przetwory, wypieki, wegetariańskie pasztety i kilka odmian pesto. Przede wszystkim jednak pieką pierniki. W sklepie szczególnie chętnie kupowany jest tradycyjny chleb żytni razowy, na własnym zakwasie. Prowadzą również catering dopasowany każdorazowo do indywidualnego zamówienia.
Gospodarstwo Rolne Krzysztof Stanisławczyk
- Winnica Widokowa w Komborni
Znajduje się ona na wzgórzach miejscowości Kombornia, a degustacjom wina towarzyszy widok na przepiękną panoramę: od słynnych Bieszczadzkich Połonin aż po rozświetlone po zmroku miasta i miasteczka: Iwonicz Zdrój, Krosno czy Jedlicze. Widokowa znajduje się na wysokości 470 m n.p.m., dlatego można tu podziwiać widok na Pogórze Gorlickie, a przy sprzyjających warunkach nawet dostrzec dalekie Tatry.