W Uhercach Mineralnych jest już dostępny Purpurat z Bieszczad. To bursztynowe piwo nawiązujące do klasycznych „ales”. Dominuje w nim słodowość, doprawiona zdecydowanym smakiem i aromatem dojrzałych pomarańczy pochodzącymi od brytyjskich odmian chmielu. Na finiszu wyczuwalna jest lekka, ziołowo-żywiczna goryczka. Odpowiednio długie leżakowanie przydało mu charakteru i niezwykłej gładkości.
Na etykiecie wykorzystano motyw z pracy Marty Jamróg prowadzącej Jasielską Pracownię Ikon. Marta jest absolwentką Małopolskiego Uniwersytetu Ludowego we Wzdowie, a pisaniem ikon zajmuje się od kilkunastu lat. Na zlecenie Ursa Maior powstała kolekcja unikalnych, modernistycznych ikon obrazujących bieszczadzkie zwierzęta. Każda z ikon przedstawia inną, uniwersalną opowieść, a wszystkie nauczają o potrzebie dobrego traktowania zwierząt i ochronie dzikiego świata. Kolekcja będzie na stałe zainstalowana w Ursa Maior w Uhercach, ale zainteresowanie czasowymi ekspozycjami wyraziły już galerie sztuki we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie.
Twórczyni Purpurata, dr inż. Agnieszka Łopata, piwowarka Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior dobrała do niego wegańskie potrawy. Piwo będzie świetnie pasować do zapiekanych warzyw i potraw z roślin strączkowych, do potraw kuchni meksykańskiej i indyjskiej. Sprawdzi się w towarzystwie deserów takich jak naleśniki z dżemem pomarańczowym albo jabłecznik z rodzynkami.
Składniki: woda, specjalnie dobrane rodzaje słodu jęczmiennego i odmiany chmielu, drożdże.
Styl: English Amber Ale.
Ekstrakt 13,3% wag., alkohol 5,3% obj.
Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.