Po takim właśnie tytułem Starostwo Powiatowe w Przeworsku wydało ciekawą publikację – książkę kucharską - poświęconą dawnym przepisom z tego obszaru.
Przepisom na dania proste, pożywne, ale pełne smaku. Część z nich pochodzi wprost ze starych, ręcznie pisanych zeszytów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Znajdziemy tu i szczawiową, gomółki czy proziaki, ale i jaglane kotleciki, pierogi z bobu, zapiecki, zupę śliwiankę, husaki - wszystkie w zestawieniu na cztery pory roku. Jest także dział ciast ze sztandarowymi amoniaczkami, oponkami, plackiem ze smalcem czy wieńcem drożdżowym.
Szczególnie cenny jest rozdział „Tradycyjne pożywienie regionu przeworskiego” przygotowany przez etnografa Katarzynę Ignas z Muzeum w Przeworsku, w którym opisuje ona codzienne życie na wsi „od strony” kuchni, podkreślając jego mocny związek z obrzędowością świąt kościelnych.