Aktualności

Jedzenie i smak jako wyróżnik kulturowy Podkarpackiego

  • 05-09-2018

Fundacja Dialogu Obywatelskiego z Krakowa do 11 września br. realizuje na terenie naszego województwa projekt pt. „Przez żołądek do sukcesu” - dziennikarstwo kulinarne od kuchni”. Jego uczestnicy to młodzi aktywiści społeczni, działający na rzecz porozumienia międzykulturowego. To właśnie z ich inicjatywy postał projekt 10-dniowego spotkania polsko-ukraińskiego w celu wspólnego kształcenia się w kierunku dziennikarstwa kulinarnego.

Bazą jest ośrodek wypoczynkowy Czardworek w Przysietnicy k. Brzozowa, gdzie odbywają się wykłady, dyskusje, zajęcia praktyczne (w tym warsztaty fotograficzne I pisarskie). Z kolei wizyty studyjne w regionalnych restauracjach, gdzie uczestnicy inwentaryzują polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne regionów.

Jako pierwsza na trasie podróży po Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki znalazła się Gospoda pod Biała Górą w Sanoku. Tutaj Gabriela Zajonc zaprezentował grupie dania i potrawy z obszaru pogranicza polsko-rusińskiego z hreczanykami i fuczkami na czele.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION