Aktualności

Czekolada z głębokim smakiem orzecha

  • 27-08-2018
fot. Dirk Vorderstraße WikiCom
fot. Dirk Vorderstraße WikiCom

Smak orzechów laskowych pamięta każdy kto wakacje spędzał na wsi. Te owoce leszczyny pospolitej w Polsce - występującej dość powszechnie stąd i nazwa – kojarzą się nam mocno z dzieciństwem. W naszym regionie szczególnie intensywnie występuje w Bieszczadach.

W starożytności twierdzono, że orzechy to rośliny magiczne, które przynoszą szczęście. Obecnie wiadomo, że magia zaklęta jest w ich wnętrzu. Orzechy są bowiem źródłem wielu cennych witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Spożywane regularnie znacząco zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Ale to nie wszystko... Są wskazane dla osób znerwicowanych, żyjących w ciągłym stresie, mających kłopoty z zasypianiem, cierpiących na anemię, a także dla osób pracujących umysłowo.

- Orzechy laskowe mają głęboki smak i są istotnym produktem stosowanym w przemyśle cukierniczym. Dodawane są w całości do czekolad, batonów i deserów. Fachowcy podkreślają, że orzechy laskowe w czekoladzie to przekąska, która aktywizuje jak filiżanka kawy – mówi Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. - Stąd też do naszej kolekcji czekolad z dereniem dołożyliśmy czekolady… z orzechami laskowymi. Te ręcznie wykonane tabliczki czekolad gorzkich (70.4%) i mlecznych (33,6%) przez mistrza cukiernictwa z Korczyny dostępne są od dzisiaj w naszym sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl – dodaje Ewelina Nycz.

Nowe czekolady można kupić w cenie 9,98 zł za tabliczkę (55 g).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION