VII Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 9 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy, konfiturę z tego owocu i czekolady z suszonym dereniem.
Historia derenia, niezwykle ciekawego krzewu, które z wiekiem staje się drzewem, nierozerwalnie związana jest z kulturą szlachecką, a szczególnie jego kuchnią. Od lat Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla przoduje w odkrywaniu tej tradycji, a także w pielęgnacji sadów dereniowych, które rosną na jego terenie.
Program imprezy:
10:00 rozpoczęcie Festiwalu, spotkanie z wystawcami, degustacja i sprzedaż produktów tradycyjnych oraz regionalnych, sprzedaż sadzonek roślin,
10:30 spacer z dendrologiem, Jakubem Dolatowskim (zbiórka przy Zabytkowej Stodole),
12:00 konsultacje w dziedzinie pomologii, pod kierunkiem Narcyza Pióreckiego
13:30 zwiedzanie kolekcji pomologicznych z ich kuratorką, Elżbietą Żygałą (zbiórka przy Zabytkowej Stodole),
14:30 koncert zespołu „Efemeryda Jass Band”.