Zapraszamy na trzydniowy Festiwal Przyrody Lokalnej oraz Dziedzictwa Historycznego i Kulinarnego Ziemi Kolbuszowskiej. Całe wydarzenie odbędzie się w ogrodzie botanicznym „Rozłogi” k. Kolbuszowej w dniach 29-31 sierpnia br. (środa-piątek) w godz. 10.00-19.30. Przez te dni smakowane będą różnorodne dania, a przy okazji poznawana historia miasta Kolbuszowa.
Opis kulinarnych doznań:
środa, 29 sierpnia br. - Dzień Kuchni Mieszczańskiej,
czwartek, 30 sierpnia br. - Dzień Kuchni Ziemiańskiej,
piątek, 31 sierpnia br. - Dzień Kuchni Żydowskiej.,
Podczas trwania Festiwalu będzie można zobaczyć wystawy:
- „Szwarc, mydło i powidło” czyli przedwojenny sklep,
- „Jaś idzie do szkoły przedwojennej…”,
- „Kosmetyki przedwojennych dam”,
- Wystawa zapomnianych roślin w ogrodach.
Prezentacja ZST z Kolbuszowej i ZSAE z Weryni. Na wydarzenie zapraszają „Zbiory i Archiwum Rodziny Wesołowskich”.