Tradycja w liczącym 240 uli gospodarstwie pszczelarskim Marty i Krzysztofa Bałon - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON w Niżnej Łące - kontynuowana jest już w trzecim pokoleniu. Duże doświadczenie praktyczne nabyte w ciągu 20 lat prowadzenia pasieki oraz stała kontrola jakości wyrobów pozwalają wytwarzać miody najwyższej jakości. Co wspomaga jeszcze fakt. że pochodzą one m.in. z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego. Potwierdzeniem walorów ich produktów jest posiadanie – przez gospodarstwo - od 2008 r. certyfikatu ekologicznego.
- Aby można było powiedzieć, że miód jest ekologiczny to pasieka, w której powstaje musi być zlokalizowana na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać wartości dopuszczalnych. Dodatkowo w promieniu maksymalnego zasięgu pszczół (ok. 3 km) powinny znajdować się gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność. Na tych terenach eksplorowanych przez pszczoły nie mogą być stosowane żadne chemiczne opryski - wylicza Krzysztof Bałon. – Musi być także zachowana odpowiednia odległość pasieki od wysypisk, ruchliwych dróg itp. uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie. A samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej poprzedza okres przejściowy trwający przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód muszą upłynąć trzy lata.
Marta i Krzysztof Bałon pszczelarstwem zajmują się profesjonalnie o czym świadczą liczne wyróżnienia, m.in.: „Najlepsza pasieka ekologiczna Podkarpacia (2009), za miód spadziowy ze spadzi jodłowej (EKOGALA 2010), „Najlepszy Produkt Regionalny i Lokalny” za ekologiczną pierzgę w miodzie (2011), Najlepszy producent Podkarpackiego Miodu Spadziowego ze znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia (2011).
W swojej ofercie gospodarstwo ma m.in. miody: leśny, spadziowy ze spadzi jodłowej, wielokwiatowy, lipowy, nektarowo-spadziowy, pyłek kwiatowy, propolis i pierzgę w miodzie. Zainteresowaniem klientów cieszy się miód spadziowy z dominującą w nim spadzią z jodły pospolitej. Ma on typowo żywiczny aromat, przypominający zapach igliwia i łagodny smak. Ceniony przez znawców ze względu na walory odżywcze i smakowe. Miód ten charakteryzuje wysoka aktywność enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów oraz szczególnie duża ilość bioaktywnych składników leczniczych.