Aktualności

Jedyny w Podkarpackiem

  • 19-08-2018

Wędliny Regionalne U Schabińskiej w Zimnej Wodzie k. Jasła to jeden z największych w kraju producentów wędlin z koniny i jedyny w Podkarpackiem. Specjalizuje się również w produkcji wyrobów z mięsa wieprzowego według dawnych receptur. Właściciele zakładu, którymi od lutego 2014 r. są Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, wracają do tradycji z lat 50. ubiegłego wieku i stawiają na wędliny z koniny i wieprzowiny według sprawdzonych receptur dawnego zakładu „Jasan” z Jasła.

 

W stałej ofercie masarni jest 20 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny, w tym kiełbasa wiejska, kiełbasa belgijska, szynka, kabanosy luksusowe oraz pasztet i pieczeń. Wszystkie wyroby przygotowywane są według starych receptur, wędzone we własnej wędzarni dymem z drewna olchowo-bukowego. Wędliny Regionalne U Schabińskiej produkuje z mięsa wieprzowego, m.in. szynkę staropolską, boczek wędzony, golonko pieczone, kaszankę z kaszą jęczmienną, także kaszankę z wątróbką oraz salceson, klops pieczony i pasztet domowy. Flagowym produktem z wieprzowiny jest kiełbasa wiejska, która wytwarzana jest w sposób tradycyjny, bez dodatków „ulepszaczy”. Charakteryzuje się klasycznym szaro-zielonym oczkiem w przekroju, a wszystko zamknięte jest w naturalnej osłonce. Produkty dostarczane są na terenie całego kraju, jak i poza granice Polski.

Jako jedyni w regionie specjalizują się także w pieczeniu w całości dzików, świń i prosiaków oraz dostarczają je gotowe na miejsce imprez.

 

Szczegółowe informacje: www.uschabinskiej.pl, kontakt +48 13 448 08 80, Grzegorz Schabiński +48 503 199 466

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION