W Karczmie Siedliska Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, korzysta się praktycznie jedynie z produktów od lokalnych dostawców. Podawane tu pstrągi pochodzą z okolicznych stawów i serwowane są na trzy sposoby.
Czy wiecie, że nazwa wsi Pstrągowa (gm. Czudec) pochodzi od pstrągów, które żyły w tutejszych rzeczkach i strumieniach? Za czasów dworskich w Pstrągowej było mnóstwo stawów, w których hodowano pstrągi i karpie. Jak wspominają starsi mieszkańcy wsi, kiedy były duże ulewy, nadmiar wody ze stawów odpływał do rzeki, a z nim część ryb. Korzystając z tej okazji łowiono je, a gospodynie przygotowywały wówczas pyszne pstrągi smażąc je na maśle.
Siedlisko Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, korzysta praktycznie jedynie z produktów od lokalnych dostawców. Podawane u nas pstrągi pochodzą z okolicznych stawów. Nawiązując do miejscowej tradycji, w Karczmie Siedliska Janczar serwowane są pstrągi na trzy sposoby: z masełkiem czosnkowym, faszerowane pieczarkami i z gotowanymi warzywami. Zapraszają dzisiaj na pstrągi w godz. 10:00-20:00.