Aktualności

Drewniaczek sprzed prawie 300 lat

  • 14-07-2018

Gospoda Pod Białą Górą działa od lat w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który postawiono tuż przy wejściu do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami.

 

Ilość dań tradycyjnych kuchni regionalnej mile zaskakuje. Co ważne, powstają one z lokalnych surowców i są na miejscu wykonywane. Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, szczególnie polecaną kwaśnicę z zioberkiem (mocno kwaśna), swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami oraz klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą.


Kolejne wyzwanie kulinarne to wątróbka wieprzowa z cebulką, pierogi mieszane w cieście razowym ze skwarkami oraz rewelacyjne pierogi razowe (z soczewicą i kaszą gryczaną lub z kaszą i bryndzą), które można popić zsiadłym mlekiem lub kefirem.

 

Ciekawym pomysłem są zapiekane gołąbki sanockie (poszatkowana młoda kapusta wymieszana z mielonym mięsem) z sosem pieczarkowym, klasyczne hreczanyki z sosem pieczarkowym, bliny z mąki gryczanej, cudaki bieszczadzkie ze śmietaną (placki z kapustą z ciasta naleśnikowego), plińce (placki) ziemniaczane, szarpane szare kluski ze skwarkami, kaszanka z kapustą zasmażaną, a także czebureki z mięsem – tradycyjne danie kuchni tatarskiej. A dla jeszcze głodnych – bób gotowany okraszony skwarkami, a także proziaki.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION