• Miejsce ciche, żurek świetny, ceny i porcje uczciwe
• Bardzo dobry tatar, miła obsługa. Polecam.
• Smacznie i gościnnie
• Bardzo dobry tatar, przepyszne ciepłe proziaki - specjalność Podkarpacia. Polecamy!
To tylko kilka tegorocznych opinii gości odwiedzających Karczmę Zajazd Pastewnik w Przeworsku (ul. Łańcucka 2), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Zespół karczmy z zabudową towarzyszącą to dawny dom rodziny Krzanów - wzniesiony na przełomie XVIII/XIX wieku - którego właściciele trudnili się wyrobem płótna. Jest to parterowy dom mieszczański z czterospadowym dachem krytym gontem. Obecnie pełni funkcję zaplecza kuchenno-gospodarczego.
Drugi budynek pełniący funkcję restauracji urzeka wnętrzem. Nie była to wcześniej karczma tylko drewniana chałupa mieszczańska, którą dostosowano - poprzez wycięcie części ścian - do funkcji gastronomicznej.
Karta Karczmy Zajazdu Pastewnik nie jest długa, ale ciekawa. Polecamy szczególnie przeworskie proziaki z masłem smakowym, żurek Pastewnik, liczne rodzaje pierogów, ale te z mięsem to arcyciekawie przyrządzony farsz, a także dla szczególnie głodnych – schabowy z kością. A na deser tradycyjnie serniczek.