Aktualności

Taberna z kuchnią Pogórza Dynowskiego

  • 18-07-2018

Taberna pod Sosnami w Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ w Kielnarowej (tylko 14 km od Rzeszowa) w menu stawia przede wszystkim na tradycyjną, regionalną kuchnię, która nigdzie nie smakuje tak, jak w klimatycznym wnętrzu drewnianej karczmy. Doskonały posiłek to ten, który najpierw smakuje się spojrzeniem, dlatego kuchnia Taberny dużą wagę przykłada do estetyki serwowanych dań.

 

Kartę stworzyli na bazie przepisów regionalnej kuchni Pogórza Dynowskiego, gdzie na stołach królowała dziczyzna, pierogi maszczone skwarkami, proziaki oraz żur i bigos myśliwski.

 

Specjalnością Taberny jest Żurek Myśliwski (8 zł), sarnina obłożona boczkiem w sosie własnym z kopytkami i buraczkami zasmażanymi (35 zł). Ale na przystawkę warto poprosić o proziaki z masłem czosnkowym (6 zł) lub pajdy chleba ze smalcem i ogórkami kiszonymi (8 zł). Ale to miejsce jest też eldoradem pierogów. Znajdziecie tu ruskie, z kapustą i z mięsem, także z kapustą kiszoną i grzybami(10 sztuk/11 zł). A na deser czeka m.in. klasyczna szarotka na ciepło z sosem owocowym (5,50 zł).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION