KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 21 Lipca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Międzynarodowa Szkoła Letnia

  • 03-07-2018
28 czerwca br. na Wydziale Biologiczno – Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego rozpoczęła się międzynarodowa szkoła letnia „Zakochaj się w polskiej żywności” zorganizowana przez pracowników Wydziału Biologiczno-Rolniczego.

 

W szkole uczestniczy 36 osób (10 nauczycieli i 26 studentów) z Chorwacji, Słowacji, Rumunii i Polski. Podczas szkoły uczestnicy zapoznają się z polską kulturą nie tylko kulinarną podczas codziennych warsztatów, wizyt w zakładach przemysłowych, jak i gospodarstwach ekologicznych. Poznają atrakcje kulinarne i kulturowego naszego kraju, a szczególnie naszego Podkarpacia.

Podczas pierwszego dnia mogli skosztować podkarpackich specjałów kulinarnych dzięki Klastrowi Podkarpackie Smaki”, który reprezentowała Alina Becla. Po wykładzie jego uczestnicy mogli delektować się wspaniałymi tradycyjnymi wypiekami z Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA w Rzeszowie, wyrobami w słoikach z Zakładu Mięsnego „SMAK-GÓRNO” w Górnie, suszami i herbatami z Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „AWB” Alina Becla z Handzlówki, przetworami rybnymi z Gospodarstwa Rybackiego w Rudzie Różanieckiej i Gospodarstwa Rolnego w Smolinie czyli Smolin Fish oraz Gospodarstwa Rybackiego ze Starzawy Rybnej, a także różą w cukrze z Wytwórni Ciast i Lodów „Santos” Marek Bargieł i wyrobami z derenia od Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Z tego co mówili bardzo im smakowało.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION