Książka Krzysztofa Antoniszaka, Kuchnia Bieszczadu z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego do kupienia na stronie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl w cenie 15,74 zł plus koszty wysyłki.
Przygotowywanie potraw: gotowanie, smażenie i pieczenie to obecnie trudna, ale możliwa praktycznie dla każdego sztuka. Setki przypraw i „kosmiczna” technika kuchenna nie znają ograniczeń. Warto się więc zastanowić i spróbować tego co było dawniej, bez dzisiejszych technicznych ułatwień. Właśnie ta książka jest swoistym przypomnieniem tamtych trudnych czasów. Zawiera 101 przepisów dań i potraw pochodzących z ziemi Bieszczadu, pogranicza łemkowsko-bojkowskiego. Co ważne zostały one pieczołowicie zebrane przez autora u źródła, z rozmów i spotkań, a także odtworzone w jego kuchni przez małżonkę Annę. Dzięki niej możemy znów poczuć smak słoniny bojkowskiej, hołyszek, nupisu kapuścianego, szmyrglówki, kaszełynik, joszki z Berechów, a nawet tak kiedyś tu popularnej mamałygi.