Aktualności

Najlepsi w Górnie

  • 10-06-2018
Janina Olszańska z Krasiczyna
Janina Olszańska z Krasiczyna
Wyroby ZM Paweł Szymański z Nowego Sioła
Wyroby ZM Paweł Szymański z...
Mariusz Ciak Zakład Mięsny z Nowego Kamienia
Mariusz Ciak Zakład Mięsny z...
Stoisko Stowarzyszenia
Stoisko Stowarzyszenia "Polska...
Bożena Wisła z Bukowca (z lewej)
Bożena Wisła z Bukowca (z lewej)
Ser podpuszczkowy z kozieradką z Bukowca
Ser podpuszczkowy z kozieradką z...
Agnieszka Andruszewska ze Smolin Fish
Agnieszka Andruszewska ze Smolin...

XII edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie za nami. Spośród blisko 200 ocenianych przez zespół jurorów dań, potraw i produktów wyróżniono grupę, która – ich zdaniem – była najlepsza.

 

W kategorii produktów dopuszczonych do obrotu nagrody otrzymali:

I miejsce Zakład Mięsny „CIAK” z Nowego Kamienia za kiełbasę wiejską,

II miejsce Browar Fuzja z Górna za piwo Freeborn,

III miejsce Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana” ze Strzyżowa za karmelek nadziewany.

Wyróżnienie: Paweł Szymański z Nowego Sioła za salceson wieprzowy i Bieszczadzka Spiżarnia ze wsi Długie k. Sanoka za olej lniany.

 

W kategorii produktów pretendujących do miana produktu tradycyjnego nagrody otrzymali:

 

Podkategoria „Sery i inne produkty mleczne”:

I miejsce Jolanta Augustyn z Latoszyna za ser kozi,

Wyróżnienie Bartłomiej Wisła za ser podpuszczkowy z kozieradką.

 

Podkategoria „Mięso świeże oraz produkty mięsne”:

I miejsce Jolanta Tworek z Chałupek za łopatkę z szynką w słoju,

Wyróżnienie Maria Stefaniak z Kopek za pasztet z dziczyzny.

 

Podkategoria „Produkty rybołówstwa”:

Wyróżnienie: Stowarzyszenie „AMUR” z Kopek za karpia w zalewie octowej.

 

Podkategoria „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”:

I miejsce Janina Olszańska z Krasiczyna za galaretkę porzeczkowo-różaną,

Wyróżnienie Wojciech Nycz z Błędowej Tyczyńskiej za konfiturę z derenia.

 

Podkategoria „Wyroby piekarnicze”:

I miejsce Lucyna Jasińska z Nadolan za chleb wiejski,

Wyróżnienie Iwona Serwińska z Jasionki za pierożki kruche z nadzieniem różanym.

 

Podkategoria „Oleje i tłuszcze”:

I miejsce Sylwia Cecuła ze Strachociny za olej lniany.

 

Podkategoria „Miody”:

I miejsce Janusz Walicki Gospodarstwo Pasieczne z Sokołowa Młp. za miód rzepakowy,

Wyróżnienie Janusz Wołcz z Sokołowa Młp. za miód wielokwiatowy leśny.

 

Podkategoria „Gotowe dania i potrawy”:

I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Domaradz za żur na zakwasie.

I miejsce Danuta Polit z Jasionki za gołąbki ziemniaczane.

 

Podkategoria „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”:

I miejsce Paweł Kida z Górna za jabłecznik.

Wyróżnienie Maria Jeziorska ze Szklar za syrop z kwiatu bzu czarnego,

Wyróżnienie Jerzy Stecki Winnica Rodziny Steckich z Jarosławia za lokalne wino gronowe wytrawne czerwone,

Wyróżnienie Krystyna Wronowska z Rybnego za nalewkę z malin.

 

Podkategoria „Inne produkty”:

I miejsce Marta Węglan z Krzeszowa za napój z pokrzywy,

Wyróżnienie Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich z Górna za gołąbki w sosie borowikowym.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION