Aktualności

Podkarpacki dereń

  • 12-06-2018
Na początku 2017 r. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem, zaproponowało, aby owoc derenia uznać za symbol kresowej tradycji naszego regionu. Dereń nie jest w Polsce rośliną nową, bo pierwsze krzewy pojawiły się w naszym kraju już w średniowieczu, ale wciąż mało popularną. Rośnie głównie w Podkarpackiem, a w innych regionach kraju jest dostępny sporadycznie i jego zdobycie wymaga nieco zachodu.
Dereń to prawdziwy super owoc: jest źródłem antyoksydantów (działa antynowotworowo), minerałów oraz witaminy C. Poza tym owoce derenia zawierają wiele mikroelementów, m.in. sód, potas oraz witaminę C. Wspomagają m.in. leczenie chorób nerek czy zaburzenia jelitowe.
Pracownicy Stowarzyszenia, we współpracy z przedsiębiorcami z terenu województwa, przygotowali linię produktów spożywczych z dereniem. Na wiosnę 2017 r. na rynek trafiły dwie wyrabiane ręcznie czekolady (mleczna i gorzka) z dodatkiem suszonych owoców derenia. Następny w kolejności był dżem dereniowy, który w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny 2017” - zorganizowanym podczas XI Targów Żywności Tradycyjnej Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie - uzyskał wyróżnienie. Dżem wytworzony jest ręcznie, domowym sposobem. Zawiera cenne witaminy występujące w owocach tego gatunku, pozyskiwanych od lokalnych – z rejonu Przemyśla - producentów.
We wrześniu 2017 r. powstał nowy podkarpacki produkt: konfitura z derenia i czarnej jagody - kolejna nowość z linii dereniowych produktów Podkarpackie Smaki, ale teraz w innej odsłonie, bo z czarną jagodą. Na początku listopada 2017 r. podczas X Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie przyznano nagrody zwycięzcom krajowego plebiscytu „Certyfikat Dobry Produkt 2017”. Wśród laureatów znalazła się także konfitura z derenia i czarnej jagody, która zajęła 3. miejsce wśród 20 produktów biorących udział w plebiscycie.
W 2018 r. do listy wyrobów dereniowych Stowarzyszenia doszedł o niezwykle ciekawym rodowodzie historycznym dereń kiszony, który w czasach staropolskich był substytutem oliwek.
Wszystkie wyroby z derenia – i nie tylko - dostępne w zarządzanym przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION