KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 19 Czerwca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Pierwszy ocet piwny warzony w Bieszczadach

  • 04-06-2018

Ruszyła sprzedaż pierwszego w Polsce octu piwnego. Jest warzony w małych ilościach metodą rzemieślniczą w Bieszczadzkiej Wytwórni Octu Ursa Maior, która powstała w budynku browaru Ursa Maior w Uhercach Mineralnych.

 

Obecnie dostępne są trzy rodzaje octu, każdy powstaje z innego, specjalnie dobranego piwa determinującego smak octu: Ursa Deszcz w Cisnej, Ursa Wataha i Ursa Dwa Misie. Wkrótce będą sprzedawane octy z win oraz ocet balsamiczny. Octy są bardzo zdrowe i smaczne, idealne do celów kulinarnych w wyszukanej kuchni. Są niefiltrowane, zachowują szereg cennych składników. Octy spożywcze są stosowane od wieków do przygotowywania i konserwacji potraw oraz celów zdrowotnych.

 

Niebawem w Ursa Maior w Uhercach ruszą też warsztaty i pokazy warzenia octu oraz degustacje.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION