KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 16 Sierpnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Z nimi poczujesz się „Bosko”

  • 07-06-2018
Szef kuchni Maciej Łabuński
Szef kuchni Maciej Łabuński
Pierś z kaczki z pieca
Pierś z kaczki z pieca
Burger Bieszczadzki i Przemyski
Burger Bieszczadzki i Przemyski
Fuczki ze śmietaną
Fuczki ze śmietaną

Do Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki kilka dni temu dołączyła nieduża, przemyska restauracja „BOSKO”, w której serwowane dania oparte są o zasady zdrowego żywienia z uwzględnieniem sezonowości produktów, z których potrafią codziennie gotować coś innego. Umiejętnie przy tym łączą tradycję z nowoczesną, autorską kuchnią.

 

Lokal „BOSKO” (ul. Władycze 1) położony jest w centrum starej części Przemyśla, tuż obok wejścia do Muzeum Dzwonów i Fajek. Jego właściciel - i zarazem szef kuchni - Maciej Łabuński w nowej karcie umieścił szereg dań regionalnych, pełnych  bogactwa smaku ich składników, ale zestawionych w sposób absolutnie nowatorski. To nie są historyczne rekonstrukcje!


Wiele z nich swój niepowtarzalny smak zawdzięcza m.in. owocowi derenia pochodzącego z Gospodarstwa Rolnego Ryś Podkarpacki. Znajdziemy go m.in. w daniu: pierś z kaczki z pieca na wytrawnym winie podawanej z babką ziemniaczaną (34 zł), ale i w Burgerze po Przemysku (21 zł), który stanowi… proziak z wołowiną, burakiem karmelizowanym, kiszonym ogórkiem, konfiturą cebulową, sałatą i chrzanem. Do młodego pokolenia szef kuchni chce dotrzeć właśnie przy pomocy takich burgerów: Przemyskiemu towarzyszy Burger Bieszczadzki (18 zł), w którym do wołowiny, dodano także fuczki (14 zł). Te bieszczadzkie placuszki z kiszonej kapusty są także oddzielnym daniem, uzupełnionym o gęstą, wiejską śmietanę.


Ta regionalność restauracji wyraża się m.in. w serwowanych proziakach, kresowych gołąbkach, lokalnym winie z Przeworskie Winnice, a także „dereniadzie” według własnej receptury, w której oczywiście króluje znany „podkarpacki owoc” derenia. Warto przetestować kuchnię „BOSKO”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION