KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 24 Maja 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Najedzeni fest w Starym Siole

  • 11-05-2018
Dołma tatarska
Dołma tatarska

Jesteście w Wysokich Bieszczadach i zbliża się pora obiad: w brzuchu burczy i trzeba coś zjeść. Mijacie tabliczkę z napisem Wetlina i szukacie miejsca na spokojne pojedzenie. Po drodze mijacie znak informacyjny Gościniec w Starym Siole.


Noga z gazu, zakręcacie na duży parking i wchodzicie do restauracji mieszczącej się w zaadaptowanej starej chacie ze wsi Zmiennica spod Brzozowa, której najstarsze belki datowane są na 1905 r. Jej atutem jest kameralność niedużych pomieszczeń, ale jak tylko pogoda dopisuje to warto skorzystać z naprawdę olbrzymiego ogródka i pałaszować na świeżym powietrzu.

 

Kuchnia na życzenie przygotuje pstrąga z pieprzem cytrynowym i świeżą melisą z rusztu, wiele dań z jagnięciny, roladki wieprzowe w sosie z kurek podawane z kopytkami i surówkami czy najprostszą kaszankę, albo kaszę gryczaną, która tutaj podana ze skwarkami i kefirem staje się rarytasem.

Na głodnego orientu czeka tu dołma tatarska czyli gołąbki z mięsa jagnięcego i ryżu z ziemniakami w liściach białej kapusty (nie kiszonej).

Szczególnie polecane są dania będące autorskim przepisem Marianny i Aleksego Wójcików, właścicieli Gościńca, czyli żeberka duszone zawijane kapustą w sosie z zielonego pieprzu z kopytkami i buraczkami. Mięsa jest bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach, kopytka małe, ale jędrne, a całość dobrze doprawiona.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION