Aktualności

Najedzeni fest w Starym Siole

  • 11-05-2018
Dołma tatarska
Dołma tatarska

Jesteście w Wysokich Bieszczadach i zbliża się pora obiad: w brzuchu burczy i trzeba coś zjeść. Mijacie tabliczkę z napisem Wetlina i szukacie miejsca na spokojne pojedzenie. Po drodze mijacie znak informacyjny Gościniec w Starym Siole.


Noga z gazu, zakręcacie na duży parking i wchodzicie do restauracji mieszczącej się w zaadaptowanej starej chacie ze wsi Zmiennica spod Brzozowa, której najstarsze belki datowane są na 1905 r. Jej atutem jest kameralność niedużych pomieszczeń, ale jak tylko pogoda dopisuje to warto skorzystać z naprawdę olbrzymiego ogródka i pałaszować na świeżym powietrzu.

 

Kuchnia na życzenie przygotuje pstrąga z pieprzem cytrynowym i świeżą melisą z rusztu, wiele dań z jagnięciny, roladki wieprzowe w sosie z kurek podawane z kopytkami i surówkami czy najprostszą kaszankę, albo kaszę gryczaną, która tutaj podana ze skwarkami i kefirem staje się rarytasem.

Na głodnego orientu czeka tu dołma tatarska czyli gołąbki z mięsa jagnięcego i ryżu z ziemniakami w liściach białej kapusty (nie kiszonej).

Szczególnie polecane są dania będące autorskim przepisem Marianny i Aleksego Wójcików, właścicieli Gościńca, czyli żeberka duszone zawijane kapustą w sosie z zielonego pieprzu z kopytkami i buraczkami. Mięsa jest bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach, kopytka małe, ale jędrne, a całość dobrze doprawiona.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION