Aktualności

Swojskość przy wąskim torze

  • 08-05-2018
Proziaki z masłem czosnkowym
Proziaki z masłem czosnkowym
Solidne śniadanie
Solidne śniadanie
Żeberka na kapuście
Żeberka na kapuście

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu od 15 lat na rozstaju dróg prowadzących na Rzeszów, Przemyśl i Sanok karmi zgłodniałych podróżnych. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa. I cóż się dziwić ostatecznie stoi rzut beretem od przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.


Drewniane belki ścian (pochodzące z rozbiórki starych, wiejskich chałup) zdobią więc stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na kulinarną przerwę w podróży.

 

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki dynowskie z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflankę czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami), a w sezonie również z owocami np. truskawkami czy jagodami.

Legendarna stała się serwowana tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą. Niezwykle popularne są przygotowywane na miejscu dania z grilla: ryby (sandacz i pstrąg), kaszanka, karkówka, schab, czy kiełbasa. Niekiedy można tu także skosztować szabasowego czulentu, tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej.

 

Karczma znana jest z wręcz „emocjonalnego” przywiązania do jakości składników: właściciele uprawiają 3 hektary pola ziemniaków, bo kupne „nie trzymały” jakości, a pani Irena Kopecka wręcz z detektywistyczną pasją szukała producenta wybornej kapusty kiszonej. W efekcie na talerzu dostajemy dania swojskie, a unikalne w smaku. I tak dobre, że od 2013 r. karczma nieustannie znajduje się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, a od dwóch lat poleca ją także „Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION