KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 15 Listopada 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Aktualności

Swojskość przy wąskim torze

  • 08-05-2018
Proziaki z masłem czosnkowym
Proziaki z masłem czosnkowym
Solidne śniadanie
Solidne śniadanie
Żeberka na kapuście
Żeberka na kapuście

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu od 15 lat na rozstaju dróg prowadzących na Rzeszów, Przemyśl i Sanok karmi zgłodniałych podróżnych. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa. I cóż się dziwić ostatecznie stoi rzut beretem od przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.


Drewniane belki ścian (pochodzące z rozbiórki starych, wiejskich chałup) zdobią więc stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na kulinarną przerwę w podróży.

 

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki dynowskie z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflankę czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami), a w sezonie również z owocami np. truskawkami czy jagodami.

Legendarna stała się serwowana tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą. Niezwykle popularne są przygotowywane na miejscu dania z grilla: ryby (sandacz i pstrąg), kaszanka, karkówka, schab, czy kiełbasa. Niekiedy można tu także skosztować szabasowego czulentu, tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej.

 

Karczma znana jest z wręcz „emocjonalnego” przywiązania do jakości składników: właściciele uprawiają 3 hektary pola ziemniaków, bo kupne „nie trzymały” jakości, a pani Irena Kopecka wręcz z detektywistyczną pasją szukała producenta wybornej kapusty kiszonej. W efekcie na talerzu dostajemy dania swojskie, a unikalne w smaku. I tak dobre, że od 2013 r. karczma nieustannie znajduje się na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, a od dwóch lat poleca ją także „Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION