Kawiarnia Młyn w Ustrzykach Dolnych (ul. Fabryczna 12) łączy w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego. Prywatne Muzeum Młynarstwa i Wsi jest jedynym w Polsce muzeum, w którym możecie poznać kompletne wyposażenie linii służących do czyszczenia i mielenia zboża. Zajmują one 1100 m kwadratowych na czterech kondygnacjach, które w pełni udostępniono do zwiedzania.
W przybudówce do tego gmachu kryje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące. Oprócz klasycznych makaronów czy naleśników na słodko i ostro zjemy tu tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz - kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanki młynarza (smażone kotleciki z kaszy gryczanej wymieszanej z mięsem mielonym) w sosie pieczarkowym z ziemniakami i surówką (19,50 zł).
Rewelacją jest klepak młynarzowej (18,90 zł) - danie o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami. Smakiem powala także żur karpacki - kysełycia (9,50 zł), na bazie kwasu z kapusty kiszonej tu serwowany z ziemniakami oraz pływającymi na wierzchu skwarkami ze słoninki.
W lokalu organizowane są liczne koncerty i imprezy artystyczne. Od 2015 r. impreza „Święta chleba - od ziarenka do bochenka”, do tej pory organizowana w Dźwiniaczu Dolnym, przeszła do Muzeum. Towarzyszy jej kilkukrotny wypiek chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego. Także w tym roku odbędzie się na początku sierpnia i już warto rezerwować sobie ten termin.