Aktualności

Na początku Bieszczadów

  • 23-04-2018
Kociołek z połoniny
Kociołek z połoniny
Warenyki ze skwarkami
Warenyki ze skwarkami
Żeberka na stolnikach
Żeberka na stolnikach

Właściciele Restauracji Szelców w Lesku (ul. Piłsudskiego 37) często podkreślają, że to właśnie od ich przybytku gastronomicznego tak naprawdę zaczynają się Bieszczady.  Dla jadących z Polski turystów to czasami pierwsza okazja spróbować bieszczadzkich smaków tuż przy drodze.

 

Szacunek do lokalnej tradycji i dobrego rzemiosła powoduje, że m.in. dlatego w jej menu królują dania regionalnej. Polecany jest szczególnie Kociołek z połoniny czyli o charakterystycznym smaku i aromacie gulasz z udźca baraniego duszonego w białym winie i cebuli z dodatkiem wędzonych śliwek. Bardzo popularnym daniem w tym regionie były kiedyś, dostępne w restauracji, warenyki ze skwarkami (pierogi z mąki razowej nadziewane farszem z ziemniaków, białego sera i boczku). Podobnie duszone żeberka podane na stolnikach (gołąbkach z tartych ziemniaków i kaszy), fuczki (smażone racuszki z pokrojoną kapustą) czy hreczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa mielonego).

 

Uznaniem cieszy się żur w chlebie, schab przekładany boczkiem i grzybami, podawany na zapiekance z kaszy gryczanej oraz polędwiczka wieprzowa opiekana na grillu z grzybami duszonymi w śmietanie. Goście podkreślają jakość serwowanych na deser wypieków, jak w domu, które powstają w Piekarni-Cukierni „Szelców” w Lesku. Świeży pstrąg przywożony jest z odległego o 5 km stawu, a współpraca z lokalnymi producentami jest dewizą właścicieli firmy.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION