Aktualności

Wilcza Jama w Smolniku

  • 28-04-2018
To niezwykłe miejsce na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. Właściciele gospodarstwa Anna i Andrzej Pawlakowie stworzyli pewien kanon kuchni myśliwskiej w tym regionie Bieszczadów. Ich karta dań jest nieduża, ale każda z potraw jest dopracowana i najczęściej według własnego pomysłu.

Do polecanych dań na przystawkę warto zaliczyć pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z sosem chrzanowym oraz carpaccio z polędwicy z sarny. Zupy to wyśmienity rosół z bażanta z domowym makaronem, grzybowa oraz zupa myśliwska z jelenia. Można zamówić dania z pstrąga, placki ziemniaczane, kilka rodzajów pierogów, ale specjalnością tej kuchni są potrawy z dziczyzny. Spośród kilku dań nie można zapomnieć o pieczeni z dzika ze śliwkami, żurawiną i kaszą gryczaną, pieczeni z sarny w sosie estragonowym, dzikiej kaczce z jabłkami, gulaszu z sarny w sosie borowikowym oraz gulaszu z dzika z kaparami i kaszą gryczaną.

Gospodarstwo znane jest z marynat i konfitur oraz sezonowych soków owocowych i owocowo-warzywnych. Na miejscu można kupić kiełbasę z dzika z własnej wędzarni, pasztet z dzika, a także konfitury, miód lipowy oraz gryczany. W głównej sali karczmy odbywają się koncerty zespołów ludowych, folkowych, jazzowych, a także chóru szantowego.

Oprócz karczmy do dyspozycji gości jest również siedem domków z bali ogrzewanych kominkami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION