Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem, prezentującym najlepsze polskie restauracje. Od 2014 r. z weekendowego spotkania w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w Polsce, w którym wzięło udział już ponad ćwierć miliona gości. W Rzeszowie w każdej z 8 biorących w tej edycji restauracji na gości czekają specjalnie przygotowane przez kucharzy 3-daniowe doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser w cenie 49 zł. Rezerwacje dostępne są na stronie www.RestaurantWeek.pl.
Restauracja Kulisy, ul. Jastrzębia 29
zestaw 1:
- zupa krem z gruszki i pietruszki,
- smażony sandacz serwowany z ratatouille warzywnym i palonym masłem,
- crumble z truskawką i rabarbarem.
zestaw 2:
- zupa tajska z kurczakiem curry,
- pappardelle z kaczką, rozmarynem i sosem na bazie czerwonego wina,
- tort Leśny mech.
Restauracja Liszt, ul. Szopena 33
zestaw 1:
- sałatka z grillowaną papryką, serem camembert i sosem musztardowym,
- leczo z kasza kuskus, żurawiną i grillowaną cukinią,
- ciasto Gerbeaud (z morelowego dżemu).
zestaw 2:
- przysmaki węgierskie,
- tokan z makaronem tarhonya,
- puree kasztanowe z bitą śmietaną w aromacie rumu.
Restauracja Lord Jack, ul. Rynek 4
zestaw 1:
- carpaccio z gęsi, owoce, parmezan, oliwa pomarańczowa,
- duszony rostbef wołowy z puree ziemniaczanym w warzywach sezonowych,
- Eton mess - tradycyjny brytyjski deser (beza z bitą śmietaną i owocami).
zestaw 2:
- krem z kukurydzy, chili i oliwa pietruszkowa,
- gołąbki z modrej kapusty, kasza pęczak, borowiki i ser górski,
- suflet czekoladowy, lody i sos malinowy.
Restauracja Oranżeria, ul. Piłsudskiego 44
zestaw 1:
- pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z wędzonym serem Scamorza,
- królicze udo w białym winie, z grzybami schimei, z kaszą pęczak, wiosennym bobem i szparagami,
- deser cytrynowa fantazja.
zestaw 2
- pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z wędzonym serem Scamorza,
- filet z okonia morskiego, risotto z czarnego ryżu, ze szparagami, parmezanem i gotowaną rzodkiewką,
- deser cytrynowa fantazja.
Restauracja Parole Art Bistro, ul. Sokoła 7
zestaw 1:
- tatar z polędwicy wołowej z krwistą pomarańczą, tymiankiem i whisky,
- smażona pierś z przepiórki w melisie z sosem malinowym, ziemniakiem Hasselback i pastą pomidorową,
- ciasto cytrynowo-migdałowe z kremem z palonego kakao,
zestaw 2:
- podwędzany burak z konfitowanym żółtkiem i pikantnym dressingiem pomarańczowym,
- pieczone marchewki z orzechami ziemnymi, kremem bazyliowym i smażonym, dojrzewającym kozim serem,
- mus z białej czekolady i mascarpone z marakują i limonką.
Restauracja Patio, ul. Dymnickiego 1a
zestaw 1:
- wędzona pierś kaczki, chutney z pomarańczy, sos ziołowy, pistacje,
- duszony udziec cielęcy z figą, kasza jęczmienna, gratine z buraka i chrzanu, sos własny, salsa warzywna,
- tarta fiołkowa z lodami bazyliowymi i watą cukrową.
zestaw 2:
- Consommé z dojrzałych pomidorów, ośmiornica, oliwa smakowa, malina,
- risotto na zielonej herbacie z mango i miętą, ser mascarpone, truskawka,
- kokosowe ciasto cygaretkowe, mus czekoladowo-kokosowy z malibu.
Restauracja Republika polsko-francuska, ul. Na Skały 1a
zestaw 1:
- quiche ze szparagami i kozim serem,
- marokański couscous wegetariański,
- krem kasztanowy.
zestaw 2:
- zupa krem z białych szparagów z boczkiem,
- polędwiczki wieprzowe w sosie kasztanowym, pieczone bataty, surówka z marchewki i selera,
- ciasteczka kokosowe.
Restauracja Wesele, Rynek 20-23
zestaw 1:
- sałatka z pieczonym rostbefem i sosem winegret truskawkowym,
- policzki wołowe z purre ziemniaczanym i młodymi warzywami,
- mini beza Pavlova z owocami.
zestaw 2:
- sałatka z karmelizowanym kozim serem i owocem granatu,
- kaszotto z grzybami, śliwką i serem bursztyn,
- mini beza Pavlova z owocami.