Aktualności

Już za kilka dni Restaurant Week Rzeszów

  • 16-04-2018
Od środy 18 kwietnia br. do końca miesiąca odbędzie się kolejna edycja festiwalu Restaurant Week pod hasłem „Wyjdźmy do restauracji”. Szefowie kuchni najlepszych restauracji w kraju zapraszają do stołu mieszkańców ponad 30 polskich miast. Po raz trzeci Restaurant Week odbędzie się także w Rzeszowie.

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem, prezentującym najlepsze polskie restauracje. Od 2014 r. z weekendowego spotkania w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w Polsce, w którym wzięło udział już ponad ćwierć miliona gości. W Rzeszowie w każdej z 8 biorących w tej edycji restauracji na gości czekają specjalnie przygotowane przez kucharzy 3-daniowe doświadczenie restauracyjne: przystawka, danie główne i deser w cenie 49 zł. Rezerwacje dostępne są na stronie www.RestaurantWeek.pl.

 

Restauracja Kulisy, ul. Jastrzębia 29

zestaw 1:

- zupa krem z gruszki i pietruszki,

- smażony sandacz serwowany z ratatouille warzywnym i palonym masłem,

- crumble z truskawką i rabarbarem.

zestaw 2:

- zupa tajska z kurczakiem curry,

- pappardelle z kaczką, rozmarynem i sosem na bazie czerwonego wina,

- tort Leśny mech.

 

Restauracja Liszt, ul. Szopena 33

zestaw 1:

- sałatka z grillowaną papryką, serem camembert i sosem musztardowym,

- leczo z kasza kuskus, żurawiną i grillowaną cukinią,

- ciasto Gerbeaud (z morelowego dżemu).

zestaw 2:

- przysmaki węgierskie,

- tokan z makaronem tarhonya,

- puree kasztanowe z bitą śmietaną w aromacie rumu.

 

Restauracja Lord Jack, ul. Rynek 4

zestaw 1:

- carpaccio z gęsi, owoce, parmezan, oliwa pomarańczowa,

- duszony rostbef wołowy z puree ziemniaczanym w warzywach sezonowych,

- Eton mess - tradycyjny brytyjski deser (beza z bitą śmietaną i owocami).

zestaw 2:

- krem z kukurydzy, chili i oliwa pietruszkowa,

- gołąbki z modrej kapusty, kasza pęczak, borowiki i ser górski,

- suflet czekoladowy, lody i sos malinowy.

 

Restauracja Oranżeria, ul. Piłsudskiego 44

zestaw 1:

- pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z wędzonym serem Scamorza,

- królicze udo w białym winie, z grzybami schimei, z kaszą pęczak, wiosennym bobem i szparagami,

- deser cytrynowa fantazja.

zestaw 2

- pieczony bakłażan pod sałatką, ze szparagami, w emulsji czosnkowej, z pastą z cieciorki wraz z wędzonym serem Scamorza,

- filet z okonia morskiego, risotto z czarnego ryżu, ze szparagami, parmezanem i gotowaną rzodkiewką,

- deser cytrynowa fantazja.

 

Restauracja Parole Art Bistro, ul. Sokoła 7

zestaw 1:

- tatar z polędwicy wołowej z krwistą pomarańczą, tymiankiem i whisky,

- smażona pierś z przepiórki w melisie z sosem malinowym, ziemniakiem Hasselback i pastą pomidorową,

- ciasto cytrynowo-migdałowe z kremem z palonego kakao,

zestaw 2:

- podwędzany burak z konfitowanym żółtkiem i pikantnym dressingiem pomarańczowym,

- pieczone marchewki z orzechami ziemnymi, kremem bazyliowym i smażonym, dojrzewającym kozim serem,

- mus z białej czekolady i mascarpone z marakują i limonką.

 

Restauracja Patio, ul. Dymnickiego 1a

zestaw 1:

- wędzona pierś kaczki, chutney z pomarańczy, sos ziołowy, pistacje,

- duszony udziec cielęcy z figą, kasza jęczmienna, gratine z buraka i chrzanu, sos własny, salsa warzywna,

- tarta fiołkowa z lodami bazyliowymi i watą cukrową.

zestaw 2:

- Consommé z dojrzałych pomidorów, ośmiornica, oliwa smakowa, malina,

- risotto na zielonej herbacie z mango i miętą, ser mascarpone, truskawka,

- kokosowe ciasto cygaretkowe, mus czekoladowo-kokosowy z malibu.

 

Restauracja Republika polsko-francuska, ul. Na Skały 1a

zestaw 1:

- quiche ze szparagami i kozim serem,

- marokański couscous wegetariański,

- krem kasztanowy.

zestaw 2:

- zupa krem z białych szparagów z boczkiem,

- polędwiczki wieprzowe w sosie kasztanowym, pieczone bataty, surówka z marchewki i selera,

- ciasteczka kokosowe.

 

Restauracja Wesele, Rynek 20-23

zestaw 1:

- sałatka z pieczonym rostbefem i sosem winegret truskawkowym,

- policzki wołowe z purre ziemniaczanym i młodymi warzywami,

- mini beza Pavlova z owocami.

zestaw 2:

- sałatka z karmelizowanym kozim serem i owocem granatu,

- kaszotto z grzybami, śliwką i serem bursztyn,

- mini beza Pavlova z owocami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION