KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 18 Sierpnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Aktualności

Chleb prosto z pieca

  • 12-04-2018
Grażyna Kłaczyńska
Grażyna Kłaczyńska

Rodzinna piekarnia „G.W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński, w której wypiekane jest naturalne pieczywo żytnie, istnieje od 25 lat. Jej specjalnością jest pieczywo żytnie na zakwasie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jest to naturalny i zdrowy wypiek. Ze względu na swoją strukturę chleb żytni razowy na zakwasie daje poczucie sytości, a zarazem lekkości po zjedzeniu. Bochenek chleba żytniego na zakwasie z Ziemi Mieleckiej pieczony jest w wersji dwu- i trzykilogramowej i świeżość zachowuje przez okres 14 dni.


Pani Grażyna Kłaczyńska analizuje cały czas potrzeby konsumenta oczekującego w pieczywie jakości i przywiązania do tradycji. Wyrazem ich spełnienia jest seria produktów z mąki orkiszowej, szturmem zdobywającej rynek: babka orkiszowa (doskonała przekąska do kawy lub herbaty łącząca walory smakowe i zdrowotne), macella orkiszowa (rozpływające się w ustach chrupiące płatki w całości upieczone z ziarna pszenicy orkisz z pełnego przemiału) czy chleb z pieca orkiszowy razowy parzony (o delikatnym, lekko orzechowym posmaku).

Na stoiskach z mieleckimi wyrobami znajdziemy mnóstwo drożdżowych ciast i ciasteczek, wśród których szczególnie popularne są ciasteczka z konfiturami. Są to ręcznie przygotowane wypieki według tradycyjnej, domowej receptury.

Wypracowali także własne metody sprzedaży tworząc sieć stoisk firmowych na terenie dwóch województw: podkarpackiego i małopolskiego. W tym pierwszym można ich wyroby kupić w Mielcu, Dębicy i Rzeszowie, a w drugim: w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu i Krynicy.

W 2013 r. żytnie pieczywo na zakwasie bez drożdży uczestniczyło w konkursie AGRO POLSKA 2013. W czerwcu tego roku „chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej" został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Za to pieczywo też piekarnia otrzymała ponownie tytuł „Polski Producent Żywności” W 2014 r. nominację w konkursie „Polski Producent Żywności” zdobyła mielecka piekarnia za chleb żytni na zakwasie bez drożdży z żurawiną.

 

P.H.U „G.W. Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński

39-300 Mielec, ul. Dworcowa 4 (C.H. Pasaż), +48 691 947 754, www.chlebzpieca.net

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION