Aktualności

„Cudze chwalicie…..

  • 03-02-2018
Szef kuchni Arkadiusz Wejer
Szef kuchni Arkadiusz Wejer

…. sami nie wiecie, co posiadacie”. Czy zdajecie sobie sprawę, w jakim pięknym, czystym ekologicznie rejonie Polski mieszkamy? Świat obecnie ceni wszystko, co jest zdrowe, a sztandarowe produkty Podkarpacia przekładają się na wyjątkowe, smaczne zdrowiem pożywienie. Wiele obiektów turystycznych wprowadziło je do swojego menu, oferując tradycyjne, regionalne jadło. W ubiegłym roku ich starania zostały docenione; kto z was wie, że Kulinarny Szlak Podkarpackie Smaki został jednym z siedmiu cudów Polski? W rankingu tworzonym przez miesięcznik National Geographic Traveler. Szlak promuje ponad 50 restauracji i gospodarstw agroturystycznych, w których można zjeść przysmaki dawnej, wielokulturowej Galicji.

 

Restauracja w Hotelu Hilton Garden Inn Rzeszów (ul. Kopisto 1) przygotowała rewolucyjną rewelację w bufecie śniadaniowym. Aby przybliżyć gościom, ale też wielu rzeszowianom – pod hasłem: „Rozsmakuj się w Podkarpaciu” – daje możliwość wyboru regionalnego, sezonowego śniadania, w oparciu o najwyższej jakości produkty, pochodzące z naszych lasów, rzek, czy pastwisk. „Regionalny kącik” jest tak pięknie, plastycznie przygotowany, że najpierw cieszy oczy, aby później dostarczyć znamienitych rozkoszy podniebienia. Sprawdziłam, prawdziwa uczta Lukullusa, już na dobry początek dnia.

Czego tutaj nie ma; a wszystko pierwszorzędnej jakości. Świeże, „wsiowe” jaja – opcjonalnie: gotowane, sadzone, w jajecznicy bądź omlecie, z przeróżnymi dodatkami. Zamówiona przeze mnie jajecznica na swojskim smalczyku, z cebulką, posypana hojnie szczypiorkiem, miała ten sam - zapamiętany z dzieciństwa (przygotowana wakacyjnie przez babcię) - wyborny smak. Wyśmienite, z lokalnej produkcji, pysznią się owocami dżemy i konfitury; na czele z niedawno odkrytym hitem - przezdrowym dereniem. Zachęcam do eksperymentowania i połączeń nieschematycznych. Spróbujcie pajdy żytniego chleba na naturalnym zakwasie, wypiekanego „jak drzewiej bywało” na liściu kapusty; posmarujcie przepysznym smalczykiem doprawionym ziołami, zwieńczcie ją kleksem dżemu różanego. A może macie chętkę na tradycyjną kiełbasiankę z Górna? Jak wam smakuje? Ja byłam zachwycona….

Rozsmakujcie się; niespiesznie; bawcie się smakiem…. Degustując, poobserwujcie ruch kucharzy w zakątku; krzątają się, jak w ulu pszczółki. Oto Mistrz Wejer nakłada kolejną porcję wypiekanych na bieżąco, cieplutkich proziaków, które aż się proszą o posmarowanie zieloniutkim masłem pietruszkowo-czosnkowym. Obok mistrz patelni smaży kolejną jajecznicę, omleta. Aromaty, zapachy…. Poczuj to!

Zobacz, jak zachęcają do pokrojenia – prężąc się dumne - krążki serów podpuszczkowych (na mleku krów rasy Simmental); wzbogacone czarnuszką, kozieradką, czubricą. Nasze tereny są zagłębiem pszczelarzy; nie mogło i tutaj zabraknąć doskonałych miodów; gryczany, wielokwiatowy…, samo zdrowie!

Nie martwcie się konserwatyści; przywykli do standardowych śniadań też mają w czym wybierać. Samemu można upiec gofry i naleśniki, sporządzić tosty czy przygotować autorską owsiankę. Zimny bufet jest bardzo obficie zaopatrzony (polecam waszej uwadze fantastyczny chrzan i oliwy smakowe). Gorący również. Byłam mile zaskoczona różnorodnością dostępnych owoców. A uśmiechnięty personel i ilość kelnerów na sali zapewniał sprawną obsługę stolików i wszelką pomoc. …swego nie znacie; najwyższy czas poznać i docenić!

Anna Drajewicz

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION