Aktualności

EKObiznes na suszu

  • 16-01-2018
Alina i Wacław Becla
Alina i Wacław Becla

Rodzinna firma Aliny i Wacława Beclów założona została w 1993 r. w Handzlówce, w powiecie łańcuckim. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a 10 lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący ekologiczne susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek. Od początku suszą metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu.

 

W 2008 r. uzyskali certyfikat na produkcję ekologiczną. W zakładzie stosowany jest system bezpieczeństwa żywności HACCP oraz system identyfikacji produktu. Od lat sięgają po surowce z własnego gospodarstwa oraz od rolników z Podkarpackiego, a gdy jest z tym problem także z jego okolic.

 

Z warzyw, owoców i ziół powstają naturalne herbatki owocowe, mieszanki ziołowe, suszone warzywa i owoce. Uzyskany certyfikat PL-EKO-01-5971 na produkcję ekologiczną i obrót, daje gwarancję „czystości” produkcji – od nasionka po gotowy wyrób na półce sklepowej. Ich wyroby nie zawierają żadnych sztucznych aromatów i dodatków. Nie są również poddawane kandyzowaniu, żadnym zabiegom konserwującym i sterylizacyjnym: chemicznym, radiacyjnym, mikrofalowym. Obecnie w ofercie posiadają ponad 80 produktów, w tym 24 produkty BIO, sześć rodzajów herbat owocowo-ziołowych oraz osiem mieszanek warzywnych. Hitem są suszone jabłko - chrupiące chipsy do pogryzania - korzystnie wpływające na trawienie.

 

Znaczną część tych wyrobów można kupić korzystając z internetowego e-sklepu www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION