Aktualności

Zbadane dziedzictwo kulinarne

  • 18-12-2017

W środę, 20 grudnia br., w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej odbędzie się uroczyste spotkanie promocyjne poświęcone zakończeniu prac nad badaniami tradycji kulinarnych Puszczy Sandomierskiej.


O godz. 12.00 w skansenowej szkole z Trzebosi moderatorka prof. dr hab. Katarzyna Smyk  rozpocznie podsumowanie kilkunastomiesięcznych badań nad kuchnią mieszkańców terenów położonych w widłach Wisły i Sanu oraz promocję książki pt. „Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością”.

Badania nad kuchnią lasowiacką, które przeprowadzili pracownicy Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zostały zebrane i wydane w postaci eleganckiej publikacji. Książka, o której będzie mowa, jest skarbnicą wiedzy na temat tego, jak przez pokolenia kształtowała się tradycja kuchni lasowiackiej oraz jak wygląda ona współcześnie. Publikacja zawiera wiele artykułów dotyczących przyzwyczajeń żywieniowych mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej, tego, jak pochodzenie społeczne wpływało na to, co pojawiało się u Lasowiaków na stołach, co jedli biedni, a co bogaci, co wypełniało garnki na przednówku, co w czasie karnawału, podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia, przy weselisku, urodzinach czy imieninach…

Na końcu książki dołączony jest także – na deser – wybór tradycyjnych receptur. To dla tych pasjonatów puszczańskiej małej ojczyzny, którzy jej tradycję pragną wprowadzać w życie w najbardziej dosłownym znaczeniu tego wyrażenia – czyli na rodzinne stoły i do talerzy.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION