Jarosław może pochwalić się jedną z najciekawszych, najbarwniejszych i jedną z najlepiej zorganizowanych imprez-wydarzeń kulinarnych w naszym regionie.
O profesjonalizmie najlepiej niech świadczy fakt, że komisja jurorska dostaje do oceny dania i wyroby oznaczone numerami i niczym więcej. Dopiero po zsumowaniu cyferek dowiaduje się kto wygrał w poszczególnych kategoriach.
W tegorocznym konkursie „Z Babcinej Spiżarni”, organizowanym przez Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, wzięło udział 19 kół gospodyń wiejskich i organizacji pozarządowych z terenu powiatu. Po – dosłownie – kilkugodzinnej debacie jury przyznało nagrodę główną:
- w kategorii mięsa Stowarzyszeniu Miłośników Lutkowa za łopatkę zapiekaną,
- w kategorii owoce i warzywa Kołu Gospodyń Wiejskich w Zapałowie za kiszonkę warzywną,
- w kategorii grzyby Kołu Gospodyń Wiejskich w Manasterzu za prawdziwki marynowane,
- w kategorii nalewki Stowarzyszeniu „Kobiety razem w Sobiecinie” za nalewkę miętową.