KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 21 Lipca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Konfitura z derenia z Certyfikatem

  • 07-11-2017

Podczas X Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie przyznano nagrody zwycięzcom krajowego plebiscytu „Certyfikat Dobry Produkt”. W jego pierwszym etapie wzięło udział 160 zgłoszonych produktów spożywczych, wśród nich tylko jeden z województwa podkarpackiego - konfitura z derenia i czarnej jagody.

 

Z tej liczby jury konkursu 20 artykułów żywnościowych wyróżniło „Certyfikatem Dobry Produkt 2017”. Wszystkie one wzięły udział w krajowym plebiscycie internautów. Wśród trzech najwyżej ocenionych znalazła się podkarpacka konfitura z derenia i czarnej jagody.

 

- Certyfikat przyznany naszej konfiturze traktujemy jako nagrodę za jej jakość, ale i tradycyjną, naszą podkarpacką recepturę - mówi Ewelina Nycz, dyrektor ds. rozwoju i promocji produktu ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. - Liczymy na to, że wyróżnienie to będzie drogowskazem dla konsumentów w dokonaniu odpowiedniego wyboru, a sama nagroda zwróci uwagę zarówno klientów, jak i kontrahentów.

 

Warto wiedzieć, że polski dereń to prawdziwy „superowoc”. Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C. Wszystkie wyroby z derenia, oprócz konfitury także dżem dereniowy i dwie czekolady – gorzka i mleczną - z suszonym dereniem dostępne są w e-sklepie Podkarpackie Smaki www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

 

Owoce derenia są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych. Zawierają dużo witaminy C oraz związki polifenolowe (flawonoidy) o właściwościach przeciwutleniających, a także rzadko występujące w innych popularnych owocach – związki irydoidowe np. kwas loganowy, o właściwościach przeciwzapalnych. To zawartość związków irydoidowych sprawia, że wśród polskich owoców dereń jest wyjątkowy.

 

Wśród związków fenolowych w owocach derenia są antocyjany, flawonole, kemferol, kwercetyna i ich glikozydy oraz kwasy fenolowe. Wymienione związki wykazują m.in. silne właściwości przeciwrodnikowe. Zawarte w dereniu barwniki antocyjanowe wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i według najnowszych badań powodują wzrost wydzielania insuliny. Surowce zawierające antocyjany zalecane są w diecie ludzi żyjących w skażonym środowisku, gdyż związki te działają odtruwając w przypadku zatruć metalami ciężkimi. Antocyjany mają również duże znaczenie w okulistyce – w leczeniu zaburzeń mikrokrążenia w obrębie gałki ocznej, poprawiają ostrość widzenia o zmroku i nocą. Stosuje się je w leczeniu krótkowzroczności, kruchości naczyń krwionośnych, wrzodów i innych.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION