KALENDARZ IMPREZ

, 23 Września 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Aktualności

Boski dereń Rysia Podkarpackiego

  • 05-11-2017

O działaniach Stowarzyszenia „Pro Carpathia” z Rzeszowa promującego dereń jako „owoc Podkarpacia” pisaliśmy już nie raz. Cieszą nas szczególnie inicjatywy równoległe, jak np. Restauracja Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie, która serwuje gęsinę z sosem dereniowym.


A teraz okazuje się, że podobny zamysł, ale w swoim stylu stosuje Restauracja BOSKO w Przemyślu (ul. Władycze 1). Dereń jest jednym ze składników ich regionalnego „Burgera po przemysku”, a w lokalu można kupić słoiczki z „Cymesem Dereniowym Ziemi Przemyskiej”, będącym idealnym dodatkiem do potraw.

Cymes produkowany jest przez Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki, także z Przemyśla.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION