VI Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 10 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu. Na Festiwalu stoisko „Podkarpackie Smaki” otworzy Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, znajdziemy na nim m.in. dżem dereniowy i czekolady z suszonym dereniem.
Program imprezy:
10.00 – prezentacja wystawców, sprzedaż sadzonek derenia, degustacja i sprzedaż produktów tradycyjnych i regionalnych), wśród wystawców Ryś Podkarpacki ze swoim m.in. kiszonym dereniem i klasyczną dereniówką.
11.00 – konferencja naukowa pt. „Derenie ozdobne – rośliny mało znane”,
13.30 – zwiedzanie kolekcji pomologicznej,
14.00 – występ Grzegorza Kapcia z recitalem autorskim,
17.00 – otwarcie wystawy „Re-Konstrukcje” – dawne plecionkarstwo Radomszczyzny.
Historia derenia, niezwykle ciekawego krzewu, które z wiekiem staje się drzewem, nierozerwalnie związana jest z kulturą szlachecką, a szczególnie jego kuchnią. Od lat Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla przoduje w odkrywaniu tej tradycji, a także w pielęgnacji sadów dereniowych, które rosną na jego terenie.
Świeże derenie mogą być wykorzystane jako owoce deserowe do bezpośredniej konsumpcji, bądź stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów owocowych. Dojrzałe i czerwone, a także zielone, ale w pełni wyrośnięte owoce derenia można przerabiać na wiele różnych produktów. Są to przetwory zarówno słodkie, jak i słone, a także produkty alkoholowe. Spośród słodkich przetworów dereniowych wymienić można wyjątkowo smaczne konfitury, dżemy, przeciery, syropy, soki, napoje i kompoty, charakteryzujące się niepowtarzalnym dereniowym smakiem słodko-kwaśnym. Suszone i zmielone owoce mogą stanowić przyprawę do marynat i sosów. Nie w pełni dojrzałe owoce derenia z dodatkiem przypraw, ziół i solanki po ukiszeniu przypominają w wyglądzie i w smaku zielone oliwki. Z kolei najbardziej rozpoznawalnym produktem alkoholowym przygotowanym z tych owoców jest nalewka dereniowa, znana bardziej pod nazwą „dereniówka”. Oprócz nalewek, z derenia można wytwarzać wódkę oraz wino.