Dożynki to piękna staropolska tradycja, uroczyste zakończenie żniw, podkreślające takie wartości jak przywiązanie do ziemi i szacunek do ludzkiej pracy. W tym roku za zebrane plony rolnicy z całego powiatu lubaczowskiego dziękowali w Horyńcu-Zdroju.
Imprezę zainaugurował obrzęd wręczenia chleba upieczonego z tegorocznych zbiorów, który gospodarzom święta Robertowi Serkisowi, wójtowi gminy Horyniec-Zdrój oraz Józefowi Michalikowi, staroście lubaczowskiemu, wręczyli starostowie dożynek.
Setki uczestników imprezy szczególnie interesowały stoły przygotowane przez 27 Kół Gospodyń Wiejskich powiatu lubaczowskiego, które częstowały przygotowanymi przez siebie przysmakami. Każde koło wystawiło także jedno danie do konkursu kulinarnego „Potrawy jarskie ziemi lubaczowskiej”.
Jury konkursu kulinarnego pierwszą nagrodę przyznało KGW z Oleszyc za pampuchy drożdżowe na parze z sosem malinowym. Drugie miejsce zajęło KGW Żmijowiska za fuczki-placki, a trzecie KGW Dziewięcierz za pierogi z farszem z cukinii.