Aktualności

Smakowaliśmy dziedzictwo Kresów przez wiele dni

  • 07-08-2017
Komisja jurorów ocenia konkursowe dania
Komisja jurorów ocenia konkursowe...
I miejsce Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie” za gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką
I miejsce Stowarzyszenie...
II miejsce KGW Krowica Lasowa za jagnięcinę ze smażoną kapustą i ziemniakami
II miejsce KGW Krowica Lasowa za...
III miejsce dla KGW nr 2 w Nowej Wsi za pasztet dworski, galicyjski z mięs mieszanych z borowikami
III miejsce dla KGW nr 2 w Nowej...
I miejsce wśród lokali przyznano Restauracji „Przysmaki tatarskie” z Supraśla za Fyrsztyk tatarski
I miejsce wśród lokali przyznano...

Były projekcje filmów dokumentalnych, koncerty i prezentacje multimedialne, występy, ale zwieńczeniem tego „kresowego” szaleństwa była niedzielna impreza w Kresowej osadzie w Baszni Dolnej.


Finał wspaniałego przedsięwzięcia, w którym udział wzięło – jak szacują organizatorzy - ponad 20 tysięcy widzów. Na scenie amfiteatru zespoły z Polski i Białorusi wykonywały dawne piosenki lwowskie, wileńskie oraz inspirowane folklorem dawnych Kresów. Był również m.in. pokazy rękodzieła ludowego i kiermasz książek historycznych. Ale dla nas najciekawszy był konkurs potraw kresowych.

 

Smakowanie 45 zgłoszonych przez KGW i organizacje, a także 5 obiektów gastronomicznych potraw i dań zajęło ponad 2 godziny. W upale, w znoju, czteroosobowa ekipa jurorska pod szefostwem Mateusza Gesslera, kucharza i restauratora, jurora polskiej edycji programu TVN MasterChef Junior, w towarzystwie Mieczysława Czytajło z Krakowa, myśliwego i pasjonata kuchni i kresowych tradycji, Krzysztofa Zielińskiego z Rzeszowa, regionalisty i twórcy Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki oraz Henryka Dumina z Wrocławia, etnologa i badacza tradycji kulturowych podjęła decyzję przynając:

 

I miejsce Stowarzyszeniu „Kobiety Razem w Sobiecinie” za gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką,

II miejsce KGW Krowica Lasowa za jagnięcinę ze smażoną kapustą i ziemniakami,

III miejsce KGW nr 2 w Nowej Wsi (gm. Trzebownisko) za pasztet dworski, galicyjski z mięs mieszanych z borowikami.

 

Z kolei z obiektów gastronomicznych doceniono i przyznano: I miejsce dla Restauracji „Przysmaki tatarskie” z Supraśla za Fyrsztyk tatarski, a wyróżniono Spółdzielnię socjalną „wspólna” za przygotowany miks kresowych pierogów m.in. Szwaby.


Na pierwszym zdjęciu: Trudy i znoje komisji jurorskiej. Od lewej siedzą: Krzysztof Zieliński z Rzeszowa, regionalista i twórca Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki; Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, juror polskiej edycji programu TVN MasterChef Junior, Mieczysław Czytajło z Krakowa, myśliwy i pasjonat kuchni i kresowych tradycji oraz Henryk Dumin z Wrocławia, etnolog i badacza tradycji kulturowych.



BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION