Aktualności

Tajemnicza Ferula z dobrym smakiem

  • 03-08-2017
Wnętrze Restauracji Ferula
Wnętrze Restauracji Ferula
Szef Kuchni Kamil Wyka
Szef Kuchni Kamil Wyka
Tatar z polędwicy wołowej
Tatar z polędwicy wołowej
Gicz jagnięca
Gicz jagnięca
Kaczka z kaszą jęczmienną z kurkami
Kaczka z kaszą jęczmienną z...
Troć wędrowna
Troć wędrowna
Deser - lody z buraka
Deser - lody z buraka
Deser - fondant
Deser - fondant

Smacznie, klimatycznie i niepowtarzalnie! To jedno z haseł promujących Restaurację Ferula zlokalizowana w efektownym ośrodku spa w Radawie k. Jarosławia – w Bacówce.

 

Kiedy zaproszono nas – Krzysztof Zieliński i Marcin Purgacz – do sprawdzenia jej nowej karty menu, najpierw przeprowadziliśmy biały wywiad: obejrzeliśmy stronę, profil na Facebooku, pogadaliśmy ze znajomymi z branży Horeca. Wszystko brzmiało i wglądało zachęcająco. Więc pojechaliśmy.

 

Miejsce zaskoczyło już na wejściu. To, że kompleks jest efektowny to mało powiedziane. Ośrodek dobrze zakomponowany, wygodny do spacerowania, odpoczynku i przyjemny – architektonicznie – dla oka. Wewnątrz dekoracja ręką kobiety – chyba – uczyniona, bo z taką dbałością o detal, że mężczyzna by nie potrafił.

 

Ale skupmy się na tym co na talerzu! Najpierw na stole pojawiły się danie dnia, zmieniane nader często, aby goście nie znudzili się monotonią. Pieczone gołąbki: jedne z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym, drugie też z kaszą gryczaną, ale i z grzybami w sosie grzybowym oraz na koniec specjalny - z poszatkowaną kapustą wewnątrz, z ryżem i mięsem. Wszystkie esencjonalne, dobrze doprawione.

 

Następny w kolejce był tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, szalotką, ogórkiem i kurkami. Generalnie gdziekolwiek jesteśmy to zawsze zamawiamy tatara. On wiele mówi o umiejętnościach kuchni i samej filozofii serwowania dań. Nie zwiedliśmy się: kompozycja ładna, z barwionymi kwiatostanami kalafiora. Mnie odpowiadał jego lekko słodkawy smak, ale Marcin się lekko zżymał, że serwuje się mu już doprawione mięso.

 

Gicz jagnięca z puree truflowym i selekcją chrupiących sałat powaliła – przynajmniej mnie – na kolana. Mięso wyborne, delikatne, aromatyczne w każdym calu. Lekko odchodzi od kości, ale zwarte nie suche. Mile zaskakuje słodko-truflowe puree, jak i ciekawy pomysł aranżacji całości.

 

Teraz kolej na kaczkę z kaszą jęczmienną z kurkami, truflą, bobem, kalafiorem i jabłkiem z pierożkami. Solidna porcja – połówka – kaczki zagrodowej. Wspaniale wypieczona skórka chrupała mile w ustach. No cóż - po chwili nawet kostki były oblizane. Jedynie pierożki wydały nam się za tłuste.

 

Troć wędrowna wjechała na stół delikatnie. Długo wpatrywaliśmy się w to danie kontemplując wspaniałą estetycznie formę i kolorystykę potrawy. Właśnie barwa mięsa ryby współgrała udanie z kolorem sosu pomarańczowego, a za chwilę przekonaliśmy się, że także i zestawienie smakowe było po prostu genialne.

 

Wydawało nam się, że już nic więcej nie damy rady spróbować. Ale kuchnia i jej Szef mieli inne plany wobec nas i na stole pojawiły się małe cudeńka - desery. Najpierw lody z buraka, później fondant.

Zgodnie z biblijną przypowieścią o Godach w Kanie Galilejskiej Ferula na koniec zaserwowała nam to co miała najlepsze, nie ujmując innym daniom. To była poezja nie tylko kompozycji barw, struktury i faktury dodatków, jak i tak ważnego smaku. Ale te porcje przekonały nas w zupełności, że Szef Kuchni to artysta w pełni świadomie komponujący dania pod każdym względem. Na koniec mieliśmy okazję poznać Kamila Wykę, absolwenta Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Na pewno jeszcze o nim usłyszymy, a Ci którzy teraz chcieliby posmakować jego pomysłów na dobrą kuchnię nie mają wyjścia – trzeba podjechać do Radawy – drzwi do Bacówki i Restauracji Ferula stoją szeroko otwarte. Warto.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION