Aktualności

Domowa kuchnia „Wacławówki”

  • 26-07-2017

Krótka karta, dania dopracowane do perfekcji, przygotowywane na bieżąco. Ziemniaki na placki - specjalnie wybrana odmiana – tarte „na gorąco”. Tak właśnie jest w Karczmie Wacławówka (Rzeszów, ul. Strażacka 7), mieszczącej się w zabytkowym, drewnianym domu, którego historia sięga początku ubiegłego wieku.


Przez pewien czas był on rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowany kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne stoły. Wychowała się tutaj właścicielka; kuchnia jej dziadków dała początek i była inspiracją dla menu karczmy. Postawiono w niej na proste, domowe potrawy, które wszyscy znają. Teresa Ferenc, szefowa kuchni, która pracuje tu od początku, czuwa i pilnuje, aby każde wydawane danie miało zapamiętany przez nas „smak dzieciństwa”. I taki też mają; przygotowywane ze świeżych, dobrych jakościowo produktów, smakują wybornie.


Karczma to miejsce, gdzie królują smaki polskiej kuchni domowej. Zjemy tu tradycyjne domowe posiłki: żurek z jajkiem i kiełbasą, rosół z domowym makaronem, pierogi ruskie, pierogi ze słodką kapustą i serem, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z jabłkiem i cynamonem, pierogi z mięsem, schabowy z kością na kapuście czy gulasz z kluskami śląskimi.


A w porze śniadania możemy zamówić np. jajecznicę na maśle czy na kiełbasie, albo jajka sadzone na boczku, omlet z dżemem lub z pieczarkami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION