Aktualności

I Lasowiacki Festiwal Pierogów za nami

  • 24-07-2017
Pierogi Zespołu Koniczyna (Stale)
Pierogi Zespołu Koniczyna (Stale)
Pierogi - dzieło Grupy Kulinarnej (Pysznica)
Pierogi - dzieło Grupy Kulinarnej...
Pierogi z Restauracji Lasowianka (Stalowa Wola)
Pierogi z Restauracji Lasowianka...
Pierogi z Mensa Qul (Stalowa Wola)
Pierogi z Mensa Qul (Stalowa Wola)

Kilkadziesiąt stoisk z pierogami przygotowanymi przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich i szefów kuchni restauracji, tysiące zjedzonych pierogów, taneczne zespoły z Podkarpackiego, i polonijne ze Szwecji i Kanady, nauka dojenia krowy w mlecznej zagrodzie, piękna pogoda i emocje towarzyszące konkursowi na najlepsze pierogi.


Tak można - w dużym skrócie - podsumować najnowszą, a zarazem idealnie wpisująca się w lokalną tradycję kulinarną imprezę Lasowiackiego Festiwalu Pierogów w Stalowej Woli. W konkursie na najlepsze pierogi wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich oraz pięć restauracji z regionu.


W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich wyłoniono laureatów:

 

I miejsce – Zespół Koniczyna (Stale) za pierogi z mięsem i kaszą gryczaną w sosie grzybowym,

II miejsce – Grupa Kulinarna (Pysznica) za pierogi z kaszą gryczaną i siekanym, a następnie podsmażanym mięsem,

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Witkowicach za pierogi z mięsem.

 

W kategorii restauracje wyłoniono laureatów:

I miejsce – Restauracja Lasowianka (Stalowa Wola) za pierogi z kaszą jęczmienna i grzybami,

II miejsce – Innowacyjna Spółdzielnia Socjalna Sami Sobie (Stalowa Wola) za pierogi z mięsem,

III miejsce – Mensa Qul (Stalowa Wola) za pierogi ze szpinakiem, twarogiem i czosnkiem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION