Kilkadziesiąt stoisk z pierogami przygotowanymi przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich i szefów kuchni restauracji, tysiące zjedzonych pierogów, taneczne zespoły z Podkarpackiego, i polonijne ze Szwecji i Kanady, nauka dojenia krowy w mlecznej zagrodzie, piękna pogoda i emocje towarzyszące konkursowi na najlepsze pierogi.
Tak można - w dużym skrócie - podsumować najnowszą, a zarazem idealnie wpisująca się w lokalną tradycję kulinarną imprezę Lasowiackiego Festiwalu Pierogów w Stalowej Woli. W konkursie na najlepsze pierogi wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich oraz pięć restauracji z regionu.
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich wyłoniono laureatów:
I miejsce – Zespół Koniczyna (Stale) za pierogi z mięsem i kaszą gryczaną w sosie grzybowym,
II miejsce – Grupa Kulinarna (Pysznica) za pierogi z kaszą gryczaną i siekanym, a następnie podsmażanym mięsem,
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Witkowicach za pierogi z mięsem.
W kategorii restauracje wyłoniono laureatów:
I miejsce – Restauracja Lasowianka (Stalowa Wola) za pierogi z kaszą jęczmienna i grzybami,
II miejsce – Innowacyjna Spółdzielnia Socjalna Sami Sobie (Stalowa Wola) za pierogi z mięsem,
III miejsce – Mensa Qul (Stalowa Wola) za pierogi ze szpinakiem, twarogiem i czosnkiem.