Aktualności

Ulubione niespodzianki w menu

  • 22-07-2017

Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w bieszczadzkim Smolniku (gm. Lutowiska) to niezwykłe miejsce na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. Właściciele gospodarstwa Anna i Andrzej Pawlakowie stworzyli tu modelowy kanon kuchni myśliwskiej w tym regionie Bieszczadów. Ich karta dań jest nieduża, ale każda z potraw jest dopracowana i najczęściej według własnego pomysłu.

 

Ale oprócz mocno polecanych dań (m.in. pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z sosem chrzanowym, carpaccio z polędwicy z sarny, rosół z bażanta z domowym makaronem, zupa myśliwska z jelenia, pieczeni z dzika ze śliwkami, żurawiną i kaszą gryczaną, pieczeń z sarny w sosie estragonowym, dzika kaczka z jabłkami, gulasz z sarny w sosie borowikowym czy gulasz z dzika z kaparami i kaszą gryczaną) gospodarze lubią gości zaskakiwać czymś wyjątkowych, spoza karty, obecnym krótko – bardzo sezonowym.


Do takich wyjątków należy stek z sarny lub z dzika z sosem ze świeżych kurek zbieranych w okolicznych lasach. Albo szczupak w sosie cytrynowym z chrzanowym puree. Ryba wyłowiona w pobliskim stawie, a ilość porcji mocno ograniczona.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION