Aktualności

Niezapominana kuchnia

  • 14-07-2017
Kwaśnica po bieszczadzku
Kwaśnica po bieszczadzku
Bliny z gulaszem
Bliny z gulaszem
Pierś gęsi w sosie różanym
Pierś gęsi w sosie różanym

Karczma Solina Jędrulowa Chata w Solinie znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Chociaż jest jednym z najmłodszych stażem obiektów kulinarnych w regionie - działa od lipca 2014 r. - to oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna.

 

Do lokalnej tradycji odnoszą się kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym, cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi czy pstrąg smażony w całości. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni kuchnią kresową, stąd i obecność w karcie blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną.


Do bardziej „polskiej” kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne: kotlet schabowy z kostką po polsku w chrupiącej panierce w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy pieczeń cielęca w sosie kurkowym. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest niewątpliwie pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście.

Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION