KALENDARZ IMPREZ

Środa, 26 Lipca 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Aktualności

Smacznie jak u Garncarzy

  • 12-07-2017

W październiku 2012 r. rozpoczęła działalność Karczma u Garncarzy w Medyni Głogowskiej w budynku stylizowanym na chałupę zbudowaną z bali. Zajmuje dwa poziomy: dolny, na którym na co dzień funkcjonuje restauracja i górny, gdzie organizowane są przyjęcia okolicznościowe.


Na przystawkę można tu zamówić proziaki podawane z konfiturą własnej roboty (wyśmienite z dyni i śliwek), albo pieczony na miejscu wiejski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Zupy podawane są w glinianych misach: żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą na własnym zakwasie, barszcz czerwony z uszkami, rosół z kury z makaronem własnej roboty, albo zupa zbójnicka. Najchętniej zamawiane są pierogi kresowe (z kaszą gryczaną, cebula, kiełbasą i boczkiem).

 

Złaknionych solidnej strawy zadowoli Deska Garncarza z golonką, żeberkami, kiełbasą z cebulką i karkówką przyprawioną ziołami. Podobnie, jak i filet z kaczki z pieczonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina, żeberka marynowane w miodzie w panierce z liścia mięty pieprzowej z opiekanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną.


Do dań związanych z tradycją poprzez składniki, ale przetworzonych zgodnie ze współczesnymi trendami należą stek wołowy na sałacie z pieczywem i masłem czosnkowym, Kotlet Gajowego z chrzanem, grillowanym boczkiem, jak i golonka z grilla z pieczywem i chrzanem.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION