Aktualności

Serowe eldorado w Starym Siole

  • 06-07-2017

Jesteście w Wysokich Bieszczadach i zbliża się pora obiad: w brzuchu burczy i trzeba coś zjeść. Mijacie tabliczkę z napisem Wetlina i szukacie miejsca na spokojne pojedzenie. Po drodze mijacie znak informacyjny Gościniec w Starym Siole. Noga z gazu, zakręcacie na duży parking i wchodzicie do restauracji mieszczącej się w zaadaptowanej starej chacie ze wsi Zmiennica spod Brzozowa, której najstarsze belki datowane są na 1905 r. Jej atutem jest kameralność niedużych pomieszczeń, ale jak tylko pogoda dopisuje to warto skorzystać z naprawdę olbrzymiego ogródka i pałaszować na świeżym powietrzu.

 

Na zakąskę warto poprosić o deskę serów: są dwie do wyboru. Pierwsza – sery od Władysława Pitonia z Wujskiego - to mieszanka owczo-krowia: ser typu feta, oscypek nie wędzony, ser wołoski, sery z ziołami i zielonym pieprzem. Druga – sery kozie od Zbigniewa Wantuchy z Wisłoka Wielkiego – biały, typu feta, biały w ziołach, z papryką i  zielonym pieprzem.

 

Kuchnia na życzenie przygotuje pstrąga z pieprzem cytrynowym i świeżą melisą z rusztu, wiele dań z jagnięciny, roladki wieprzowe w sosie z kurek podawane z kopytkami i surówkami czy najprostszą kaszankę, albo kasza gryczana, która tutaj podana ze skwarkami i kefirem staje się rarytasem.

Na głodnego orientu czeka tu dołma tatarska czyli gołąbki z mięsa jagnięcego i ryżu z ziemniakami w liściach białej kapusty (nie kiszonej). Szczególnie polecane są dania będące autorskim przepisem Marianny i Aleksego Wójcików, właścicieli Gościńca, czyli żeberka duszone zawijane kapustą w sosie z zielonego pieprzu z kopytkami i buraczkami. Mięsa jest bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach, kopytka małe, ale jędrne, a całość dobrze doprawiona.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION