Aktualności

Potrawy z tradycji bieszczadzkiej ziemi

  • 02-07-2017

Oberża Zakapior w Polańczyku (ul. Zdrojowa 37) to niezwykłe miejsce na mapie kulinarnej Bieszczadów, można tu zjeść dania wywodzące się z tradycji kulinarnej Bojków i Łemków, dawnych mieszkańców tych ziem.

 

Spora część z tych nazw brzmi w naszych uszach egzotycznie: klusz łemkowski (kluski z sosem pieczarkowo-koperkowym), klusz bojkowski (kluski z maślanką), werenyky hryczane (pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim), nupis kapuściany (pierogi z kapustą kiszoną, grzybami i melisą).

Równie ciekawie brzmiące, jak i smaczne, są zupy np. kaszełynik łemkowski (z kapusty kiszonej z chrzanem i śliwkami), kaszełynik z Maniowa (ze świeżej kapusty, pszenicy i grzybów), żur jakowy w Wetlinie warzyli (z wiejskim twarogiem w chlebku) czy oryginalna zupa-dupa (z borowikami i śliwkami). Nawet barszcz z uszkami smakuje tutaj inaczej.

 

Klasyczne dania drugie to np. fuczki, baranina z porami i hołyszkami ciśniańskimi (gulasz z hołyszkami), bohar barani (pieczeń barania z fasolą), jagnięcina w liściach chrzanu, moskołok (schab duszony w sosie własnym z bobem) czy joszka z Berechów (gulasz z wołowiną i kluskami). Po zjedzeniu placków ze śmietaną, czy pieczonego golonka, nikt nie wstanie głodny od stołu. Na wielbicieli ryb czekają różne wersje pstrąga: wędzony, smażony i duszony oraz pstrąg hrabiego Fredro, czyli zapiekany w śmietanie (czas przygotowania 45 min.).

 

Nowości sezonu 2017 jest kilka, m.in. Nikosowe sery czyli przystawka z najsłynniejszych bieszczadzkich serów, a także szereg dań z dziczyzny.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION