Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.
Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób, który musiał być w domu. W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, zwalczano nimi gronkowca.
Na chętnych spróbowania tego owocu i wyrobów z niego robionych czeka w niedzielę, 2 lipca br. Dzikowiec (powiat kolbuszowski).
Co roku w pierwszą niedzielę lipca Samorządowe Centrum Kultury w tej miejscowości organizuje swoją sztandarową imprezę: „Jagodowe Specjały”. W jej trakcie będzie można do woli kosztować jagodowych specjałów, które przygotują gospodynie wiejskie.