Aktualności

Dobry olej, bo z Sanoka

  • 11-07-2017

Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji. Temperatura procesu nie przekracza 50 stopni Celsjusza dzięki czemu składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości. Metoda ta zaliczana jest do ekologicznych, gdyż do jej przeprowadzenia nie są wykorzystywane rozpuszczalniki organiczne. Olej tak pozyskany zachowuje wartości odżywcze, zapachowe i smakowe oraz naturalną barwę.

 

Taką właśnie metodę produkcji olejów wysokiej jakości stosuje od 2009 r. Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” z Sanoka, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Zdrowe ziarno - pochodzące z czystych ekologicznie terenów - w większości przypadków kupowane jest od podkarpackich rolników. Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy i lniany.

 

Jak informuje producent może w nich wytrącić się naturalny osad, lecz nie zmienia to ich właściwości. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniane zostają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii, są polecane rekonwalescentom. Nadają się zarówno do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy), jak i do spożywania na zimno (lniany).

 

Olej rzepakowy produkowany jest z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego (ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych.

Z kolei olej lniany zawiera w swoim składzie bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które stanowią budulec dla komórek ciała, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują prace systemu odpornościowego, układu krążenia, wspierają redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej ten wpływa również korzystnie na poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry.

 

Olej słonecznikowy i rzepakowy dostępne w internetowym sklepie Podkarpackie Smaki www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

 

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION