Ponad 100 wystawców: koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia, małe i średnie zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne zgłosiło do konkursu i oceny eksperckiej grubo ponad 100 produktów. Na stoiskach pań z KGW na smakoszy czekały pierogi, placki, proziaki, ciasta, wędliny, masa nalewek, miody, chleby, gotowe dania wśród których szczególne uznanie znalazły mistrzowski gulasz z dzika i fantastyczny pasztet galicyjski.
Nagrodzeni, wyróżnieni (1)
Ważnym elementem każdego Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie jest konkurs organizowany w ramach odbywających się tu Targów Żywności Tradycyjnej. Kapituła konkursu nagrodziła i wyróżniła produkty w dwóch kategoriach.
Pierwszą był „Produkt dopuszczony do obrotu”, który zgłaszały prowadzące już działalność gospodarczą firmy. Wśród nagrodzonych znalazły się:
• I miejsce ART – Kros studio Jaromir Brański za pigwę na sucho,
• II miejsce Producent wędlin Bogusław Szymański za salceson,
• III miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” z Jarosławia za boczek pieczony z czosnkiem.
Specjalną nagrodę od Agencji Rynku Rolnego otrzymała Masarnia Osip Zygmunt Osip z Wierzawic k. Leżajska.
Wśród wyróżnionych znalazły się:
• „Leda-Ser” Sery Domowe Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser marynowany w oleju z przyprawami,
• Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa za dżem dereniowy,
• Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie za filet drobiowy extra protein,
• Zarząd Dóbr Smolin z Lubaczowa za pasztet z ryb słodkowodnych z migdałami,
• ZPH „Baszpol” Adam Bała z Grzegorzówki za ciasteczka jaglane z ostropestem.
Nagrodzeni, wyróżnieni (2)
Ale najwięcej emocji wśród uczestników i dyskusji w gronie samej Kapituły konkursu spowodowało wyłanianie zwycięzców w kategorii II czyli „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”. Jego uczestnicy brali udział w Targach Żywności Tradycyjnej XI Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.
Po trwającej blisko czterech godzinach testów produktów i dyskusji zdecydowano za laureatów uznać:
kategoria I „Sery i inne produkty mleczne”:
1. miejsce Bożena Jagielska z Rudnika nad Sanem za kozie sery z przyprawami,
kategoria II „Mięso świeże oraz produkty mięsne”:
1. miejsce Małgorzata Nicpoń ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Górna za gulasz z dzika,
kategoria IV „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”:
1. miejsce Lucyna Buraś z Wolicy Piaskowej za dżem marchewkowy
kategoria V „Wyroby piekarskie”:
1. miejsce Dorota Sałak z Humnisk za pierniki koronkowe,
kategoria VI „Oleje i tłuszcze”:
1. miejsce Anna Wiśniewska Olejarnia Olimp za olej lniany,
kategoria VII „Miody”:
1. miejsce Teresa Łysikowska z Krzeszowa za miód sosnowy
kategoria VIII „Gotowe dania i potrawy”:
dwa 1. miejsca (ex aequo): Dorota Jatczyszyn z Humnisk za karkówkę babci oraz KGW w Starej Wsi za udziec koźlęcy pieczony z warzywami,
kategoria IX „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”:
1. miejsce Janusz Wołcz z Sokołowa Małopolskiego za miodówkę cytrynową,
Przyznano także wyróżnienia dla:
• Bożeny Wisła z bieszczadzkiego Bukowca za ser podpuszczkowy z nuta leśną,
• Zofii Gałucha z Koła Gospodyń Wiejskich 2 w Nowej Wsi Trzebownisko za pieczony pasztet galicyjski z mięs mieszanych z borowikami,
• Wiesławy Szpond z Połomii za śliwkę węgierkę w syropie,
• Marii Jeziorskiej z miejscowości Szklary za masło wiejskie z ziołami,
• Kazimiery Bukowskiej ze Stowarzyszenia Twórców Kultury i Folkloru Ziemi Krzeszowskiej za kaszankę w jelicie pieczoną w piecu chlebowym,
• Iwony Serwińskiej z Jasionki za proziaki z serem,
• Marii Świniuch ze wsi Szkodna za miód z mlecza,
• Hanny Maczugi z Koziarni za bliny ziemniaczane z maczają.