Aktualności

Święto Podkarpackich Smaków już za nami

  • 11-06-2017
Prace komisji jurorów
Prace komisji jurorów
Stoisko ZPM „Szarek” z Jarosławia
Stoisko ZPM „Szarek” z...
Stoisko Masarni Zygmunta Osipa z Wierzawic
Stoisko Masarni Zygmunta Osipa z...
Stoisko „Leda-Ser” z Wólki Krowickiej
Stoisko „Leda-Ser” z Wólki...
Danuta Jakimowicz z „Leda-Ser” i Bożena Wisła
Danuta Jakimowicz z „Leda-Ser”...
Stoisko spółki Zarząd Dóbr Smolin
Stoisko spółki Zarząd Dóbr...
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Górna
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich...
Wyróżniony gulasz z dzika
Wyróżniony gulasz z dzika
Wyróżniony dżem marchewkowy
Wyróżniony dżem marchewkowy
Wyróżnione pierniki koronkowe
Wyróżnione pierniki koronkowe
Stoisko Olejarni Olimp z Malawy
Stoisko Olejarni Olimp z Malawy
Stoisko KGW 2 z Nowej Wsi
Stoisko KGW 2 z Nowej Wsi

Ponad 100 wystawców: koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia, małe i średnie zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne zgłosiło do konkursu i oceny eksperckiej grubo ponad 100 produktów. Na stoiskach pań z KGW na smakoszy czekały pierogi, placki, proziaki, ciasta, wędliny, masa nalewek, miody, chleby, gotowe dania wśród których szczególne uznanie znalazły mistrzowski gulasz z dzika i fantastyczny pasztet galicyjski.

 

Nagrodzeni, wyróżnieni (1)

Ważnym elementem każdego Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie jest konkurs organizowany w ramach odbywających się tu Targów Żywności Tradycyjnej. Kapituła konkursu nagrodziła i wyróżniła produkty w dwóch kategoriach.

Pierwszą był „Produkt dopuszczony do obrotu”, który zgłaszały prowadzące już działalność gospodarczą firmy. Wśród nagrodzonych znalazły się:

 

• I miejsce ART – Kros studio Jaromir Brański za pigwę na sucho,

• II miejsce Producent wędlin Bogusław Szymański za salceson,

• III miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” z Jarosławia za boczek pieczony z czosnkiem.

Specjalną nagrodę od Agencji Rynku Rolnego otrzymała Masarnia Osip Zygmunt Osip z Wierzawic k. Leżajska.


Wśród wyróżnionych znalazły się:

• „Leda-Ser” Sery Domowe Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser marynowany w oleju z przyprawami,

• Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa za dżem dereniowy,

• Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie za filet drobiowy extra protein,

• Zarząd Dóbr Smolin z Lubaczowa za pasztet z ryb słodkowodnych z migdałami,

• ZPH „Baszpol” Adam Bała z Grzegorzówki za ciasteczka jaglane z ostropestem.

 

Nagrodzeni, wyróżnieni (2)

Ale najwięcej emocji wśród uczestników i dyskusji w gronie samej Kapituły konkursu spowodowało wyłanianie zwycięzców w kategorii II czyli „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”. Jego uczestnicy brali udział w Targach Żywności Tradycyjnej XI Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.

 

Po trwającej blisko czterech godzinach testów produktów i dyskusji zdecydowano za laureatów uznać:

kategoria I „Sery i inne produkty mleczne”:

1. miejsce Bożena Jagielska z Rudnika nad Sanem za kozie sery z przyprawami,

 

kategoria II „Mięso świeże oraz produkty mięsne”:

1. miejsce Małgorzata Nicpoń ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Górna za gulasz z dzika,

 

kategoria IV „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”:

1. miejsce Lucyna Buraś z Wolicy Piaskowej za dżem marchewkowy

 

kategoria V „Wyroby piekarskie”:

1. miejsce Dorota Sałak z Humnisk za pierniki koronkowe,

 

kategoria VI „Oleje i tłuszcze”:

1. miejsce Anna Wiśniewska Olejarnia Olimp za olej lniany,

 

kategoria VII „Miody”:

1. miejsce Teresa Łysikowska z Krzeszowa za miód sosnowy

 

kategoria VIII „Gotowe dania i potrawy”:

dwa 1. miejsca (ex aequo): Dorota Jatczyszyn z Humnisk za karkówkę babci oraz KGW w Starej Wsi za udziec koźlęcy pieczony z warzywami,

 

kategoria IX „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”:

1. miejsce Janusz Wołcz z Sokołowa Małopolskiego za miodówkę cytrynową,

 

Przyznano także wyróżnienia dla:

• Bożeny Wisła z bieszczadzkiego Bukowca za ser podpuszczkowy z nuta leśną,

• Zofii Gałucha z Koła Gospodyń Wiejskich 2 w Nowej Wsi Trzebownisko za pieczony pasztet galicyjski z mięs mieszanych z borowikami,

• Wiesławy Szpond z Połomii za śliwkę węgierkę w syropie,

• Marii Jeziorskiej z miejscowości Szklary za masło wiejskie z ziołami,

• Kazimiery Bukowskiej ze Stowarzyszenia Twórców Kultury i Folkloru Ziemi Krzeszowskiej za kaszankę w jelicie pieczoną w piecu chlebowym,

• Iwony Serwińskiej z Jasionki za proziaki z serem,

• Marii Świniuch ze wsi Szkodna za miód z mlecza,

• Hanny Maczugi z Koziarni za bliny ziemniaczane z maczają.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION